Νέα πνοή στο Ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας

Share

Με εξαιρετικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν τα προγράμματα επιμόρφωσης κληρικών και λαϊκών στελεχών της εκπαιδευτικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2019 – Ιανουαρίου 2020 που υλοποιούνται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η θερμή ανταπόκριση των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των κατά τόπους συντονιστών των Ιερών Μητροπόλεων, η ενεργός συμμετοχή των κληρικών και το υψηλό επίπεδο των ακαδημαϊκών εισηγητών, διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μιας θεσμικής πρωτοβουλίας που αποκτά δυναμική παρουσία στη σύγχρονη ζωή της Εκκλησίας, υλοποιώντας το όραμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., που κλήθηκε να ενσαρκώσει το 2010 ο διευθυντής του, πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, και σήμερα αποδίδει καρπούς χάρη στην αδιάκοπη φροντίδα του Δ.Σ. και την ακατάβλητη προσπάθεια του προσωπικού του.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε επίσης η ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, των Μητροπολιτών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου μέσω της καθοριστικής συμβολής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και της αγαστής συνεργασίας της με το Ι.Π.Ε.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα, που είχαν ήδη διαφανεί, απέκτησαν κατά την περίοδο αυτή μια ζωτικής σημασίας, ουσιαστική δυναμική, που διαμορφώνει πλέον με σταθερά βήματα το πλαίσιο για την ευόδωση του κύριου σκοπού του νέου θεσμού, τη βελτίωση των γνώσεων και των προσόντων των κληρικών και τη συγκρότηση μιας νέας γενιάς εκκλησιαστικών και λαϊκών στελεχών, που θα προσδώσει νέα πνοή στη ζωή της Εκκλησίας σε δύσκολους καιρούς, ενισχύοντας με πρόσθετα, πολύπλευρα, εφόδια την ποιμαντική της αποστολή.

Η κατάθεση της πλούσιας γνώσης από το καθημερινό βίωμα των ιερέων στο κέντρο και ιδιαίτερα στις περιφέρειες, η ένθερμη ανταπόκριση, η ζύμωση, η αξιολόγηση και οι προτάσεις τους για το περαιτέρω περιεχόμενο των προγραμμάτων, αποτέλεσαν μια καίρια πτυχή που αναδύθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Καθοριστική στην ανάδυση της πραγματικότητας αυτής υπήρξε η από κάθε πλευρά γόνιμη συνεργασία με τους εισηγητές, τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών και άλλων ακαδημαϊκών ειδικοτήτων, που έχουν αγκαλιάσει με ένθερμο ζήλο το θεσμό.

Σε ό,τι αφορά τα ποσοτικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων, τα επιμορφωτικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2020 ανήλθαν σε 40 και τα παρακολούθησαν συνολικά 1.000 κληρικοί, στελέχη και λαϊκά μέλη της Εκκλησίας.

Η πλειοψηφία των προγραμμάτων αυτών, τα οποία παρακολούθησαν 750 κληρικοί, εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρώπινου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Έμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση», που κατανέμεται σε 10 Θεματικές Ενότητες.

Εν συνόλω, από την έναρξη υλοποίησης της Πράξης μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 120 προγράμματα. Οι υπόλοιπες συμμετοχές αφορούν στα αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα και τα Ειδικά Εργαστήρια (Εξομοληγητική, Κατηχητική, Διακονία Ασθενών).

Η νέα χρονιά, έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, βάσει του σχεδιασμού. Σε αυτή τη διαπίστωση έχει συμβάλλει και η γνώση που αποκτήθηκε από την προαναφερθείσα γόνιμη συμβολή των επιμορφουμένων, μια νέα σειρά προγραμμάτων (θεολογικού, ποιμαντικού, κοινωνικού, ιστορικού, εκπαιδευτικού περιεχομένου) που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ επεκτείνονται οι συνεργασίες με ακαδημαϊκούς και λοιπούς εκπαιδευτικούς φορείς.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Ι.Π.Ε. (www.ipe.gr), όπως και να απευθύνονται στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, αναπληρωτή διευθυντή του Ι.Π.Ε. (τηλ. Επικοινωνίας: 2103352311 και 6979552222 και email: [email protected]).

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials