Προσκυνηματική εκδρομή στην Αιγιαλεία

Share

Η Ενορία μας το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην περιοχή της Αιγιαλείας. Πολύ πρωί με μεγάλη χαρά συγκεντρωθήκαμε στον προαύλιο χώρο του Αγίου Αντωνίου και με την καθοδήγηση του πατρός Θεολόγου ξεκινήσαμε το πνευματικό μας ταξίδι.

Αρχικά επισκεφτήκαμε και πραγματοποιήσαμε παράκληση και αρτοκλασία σε μια από τις σπουδαιότερες μονές της Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από το Αίγιο και είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου. Πρόκειται για τη Μονή Ταξιαρχών που είναι κτισμένη στην δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα, κάτω από ένα ελατοσκέπαστο βουνό μέσα σε μία οργιώδη βλάστηση με άφθονα νερά, που συνδυάζουν το μεγαλείο της φύσης και την ιερότητα του τόπου. Η μονή  περιέχει ότι ακριβώς θέλουμε όλοι μας, πίστη, φυσικό κάλλος και ιστορία. Για την ιστορία και τα προσκυνήματα της μονής μας μίλησε εκτενώς ο ηγούμενός της, πατέρας Καλλίνικος.

Το μοναστήρι έχει συνδέσει το όνομά του με τον Όσιο Λεόντιο που καταγόταν από την αρχοντική οικογένεια των Παλαιολόγων. Το μοναστήρι όμως διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απελευθέρωση του ελληνικού γένους από τον τούρκικο ζυγό, με τους μοναχούς του να πληρώνουν με αίμα για να ευδοκιμήσει και να προχωρήσει ο αγώνας του γένους το 1821. Μετά την απελευθέρωση του κράτους είχε σημαντικό ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Προσκυνήσαμε με κατάνυξη και ιερό δέος την λειψανοθήκη με τα Αχράντα Πάθη του Χριστού. Πρόκειται για τεμάχια από το Ακάνθινο Στεφάνι, Τίμιο ξύλο από τον Σταυρό του Κυρίου, την Χλαμύδα, τον Κάλαμο, τον Σπόγγο, καθώς και από τα καρφιά που αποτελούν μοναδικά θρησκευτικά κειμήλια. Σημαντικό κειμήλιο είναι και η κάρα του Οσίου Λεοντίου, κτήτορος της Μονής, αλλά και τα λείψανα αρκετών Αγίων της εκκλησίας που φυλάσσονται εκεί.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που πρωτοαντικρίσαμε και προσκυνήσαμε την χαριτόβρυτο ιερή σιαγόνα του Αποστόλου Παύλου, Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου των εθνών που δοξάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί με τη λαλιά του και την ατέρμονη πίστη του συνέβαλε στη διάδοση και εδραίωση του Χριστιανισμού. Στην ιερά μονή είχαμε ξενάγηση και κέρασμα και μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας και πνευματικής ανάτασης κατευθυνθήκαμε στον δεύτερο προορισμό μας.

Πρόκειται για τη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η οποία βρίσκεται στο Βερίνο. Εκεί μας υποδέχτηκε η ηγουμένη Επιστήμη μετά της συνοδείας της, μας ξενάγησε και μας μίλησε για την ιστορία της Ιεράς Μονής, ενώ στη συνέχεια μας προσφέρθηκε εγκάρδια καφές και γλυκίσματα. Η  Ιερά  Μονή  Αγίου  Ιωάννου  του  Θεολόγου είναι κτισμένη  στο  ομώνυμο  βουνό  Αγιάννης,  μια  από  τις  παραφυάδες του  Παναχαϊκού,  σε  υψόμετρο  900 μέτρα και ήταν αρχικά ένα από τα  Μετόχια της  Μονής  Ταξιαρχών  Αιγιαλείας. Η Μονή επί  Τουρκοκρατίας,  αποτέλεσε σημείο αναφοράς  για την περιοχή της,  χάρη  στην Ορθόδοξη  λατρευτική  ζωή  και  στην  προστασία  που  μπορούσε  να  προσφέρει  σε  ώρες  κινδύνου. Ο τελευταίος  μετοχιάρης, ο  ηλικιωμένος   Μοναχός  π.  Βενιαμίν  Μάργαρης, παρέμεινε στο  Μοναστήρι  δεκαεπτά  χρόνια, διατηρώντας   άσβηστο  το  καντήλι  του  Αγίου  και  περιμένοντας  να  στείλει  ο  Θεός  ανθρώπους  που  θα  έδιναν ζωή  στο  Μοναστήρι.

Πράγματι ο Θεός  παραχώρησε και το 1987  μια  νέα  περίοδος  αρχίζει  για  το ιερό  σπίτι του  Αγίου  Ιωάννου  του  Θεολόγου.  Η  πρόνοιά Του οδήγησε εκεί έναν φωτισμένο και ακάματο ιερέα, τον  αείμνηστο Γέροντα  Αρχιμανδρίτη  π.  Ευσέβιο  Γιαννακάκη. Χάρη  στην  πίστη,  την  εκ Θεού ενθάρρυνση του μακαριστού Γέροντος, τον ένθεο ζήλο των Μοναζουσών και την ενίσχυση  ευλαβών δωρητών ανακαινίσθηκε το Καθολικό της Μονής. Η αρετή που κυρίως διέκρινε τον π. Ευσέβιο ήταν η βαθιά ταπείνωσή του. Ζούσε στην αφάνεια και εργαζόταν αθόρυβα για τη δόξα του Θεού, τον Οποίο αγαπούσε εξ όλης ψυχής, διανοίας και ισχύος και είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Πρόνοιά Του. Αντιμετώπισε την οδυνηρή νόσο του καρκίνου με θαυμαστή καρτερία και δοξολογία στον Θεό. Η ανέγερση  της  νέας  Μονής  αποτελεί  ένα  «παρατεινόμενο  θαύμα»  κατά το Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη  κ. Αμβρόσιο, αφού το Μοναστήρι στερείται οικονομικών  πόρων.

Έπειτα παρακολουθήσαμε με πολλή κατάνυξη την παράκληση και την αρτοκλασία, λουσμένοι και πλημμυρισμένοι από τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η θερμή Του πίστη και η κορυφαία και θεώνυμη αγάπη αποπνέεται σε όλους τους χώρους της μονής. Επιγραφές όπως: «Ἀγαπητοί, ἀγαπῶμεν ἀλλήλους», «ἡ ἀγάπη ἐκ τοῦ Θεοῦ ἐστι, καὶ πᾶς ὁ ἀγαπῶν ἐκ τοῦ Θεοῦ γεγέννηται» και «ὁ μὴ ἀγαπῶν οὐκ ἔγνω τὸν Θεόν, ὅτι ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν» βρίσκονται σε όλους τους χώρους της μονής και αποτελούν το απαύγασμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Θεολογίας!

Έπειτα προσκυνήσαμε τον  τάφο  του  αειμνήστου  π.  Ευσεβίου, που αποτελεί το σέμνωμα της Ιεράς Μονής, μία ζωντανή  πηγή  ευλογίας και παρακλήσεως και τελέσαμε Ιερό Τρισάγιο.

Τελικός προορισμός μας η παραλία Αιγίου για φαγητό, συζήτηση και πνευματική ανατροφοδότηση των όσων θαυμαστών βιώσαμε.

Ακολούθως μέσα σ’ ένα κλίμα ψυχικής ευφορίας και πνευματικής ανατάσεως επιστρέψαμε στην Ενορία μας περιμένοντας την επόμενη εκδρομή  μας  που θα πραγματοποιηθεί στις 28/3/2019 στο Μοναστήρι της Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Μάνδρα Αττικής.

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση