ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ: «Η παιδαγωγική της ποινής και η αντιπαιδαγωγικότητα της αμοιβής»

Share

Μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η 6η συνάντηση της Σχολής Γονέων Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων  στις 17/12/2017 με ομιλητή τον κ. Α. Κοκκινόπουλο, διευθυντή του 68ου Γυμνασίου Αθηνών  και θέμα:  «Η παιδαγωγική της ποινής και η αντιπαιδαγωγικότητα της αμοιβής». Ο π. Θεολόγος  ευχαρίστησε από καρδιάς τον κ. Κοκκινόπουλο για την αγαστή τους συνεργασία και για την αποδοχή της πρόσκλησης να διατυπώσει τις σκέψεις του για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Με ιδιαίτερα κατανοητό και άμεσο λόγο ο διευθυντής έκανε λόγο για τα καθημερινά προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος στην πολύχρονη σχολική του εμπειρία. Διευκρίνισε ότι η ποινή, όταν ο μαθητής παρεκκλίνει από τους σχολικούς κανόνες και επιβάλλεται με δικαιοκρισία, είναι απαραίτητη για την διαπαιδαγώγηση του. Άλλωστε η ατιμωρησία έχει ολέθριες συνέπειες και για τη κοινωνική του ένταξη αργότερα. Αντίστοιχα απαραίτητη είναι και η αμοιβή, αρκεί να μην δίνεται ως επιβεβαίωση αυτονόητων καλών συμπεριφορών. Έπειτα ανέφερε ότι η επιθετικότητα, η αντιδραστικότητα και η άρνηση τήρησης προδιαγεγραμμένων ορίων είναι καθημερινές συμπεριφορές ορισμένων μαθητών τις οποίες ο ίδιος καλείται να διαχειριστεί επιδιώκοντας παράλληλα να δημιουργήσει ένα θετικό και  αποτελεσματικό  σχολικό κλίμα και να προωθήσει την συνεργασία. Τόνισε ως  ενδεδειγμένη πρακτική την πειθώ, τον διάλογο και την προσπάθεια του εκπαιδευτικού και κατ’ επέκταση του γονέα να κατανοεί και να αποκωδικοποιεί την συμπεριφορά των νέων. Επιπρόσθετα επισήμανε ότι η ανεξαρτητοποίηση των παιδιών από την μικρή ηλικία προετοιμάζει θετικά την σχολική ένταξη και καθιστά το παιδί υπεύθυνο, συμβάλλοντας παράλληλα και στην κοινωνική του ωριμότητα. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη διαχείρισης του άγχους των μαθητών που εκπορεύεται κυρίως από τις γονεϊκές φιλοδοξίες για την επιτυχία των παιδιών .

Τέλος εξήρε  την μεγάλη αξία της συνεργασίας όλων των φορέων κοινωνικοποίησης (οικογένειας, σχολείου, εκκλησίας κ.α.) προκειμένου να προληφθεί κάθε παθογένεια και ευχαρίστησε τον π.Θεολόγο, που η ενορία συμμερίζεται τους προβληματισμούς του και λειτουργεί επικουρικά μέσω των δράσεων στην στήριξη της οικογένειας. Ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ο διευθυντής απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, αφήνοντας το ακροατήριο ενθουσιασμένο!

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials