Συνάντηση με το Χριστό

Share

Tου Αρχιμανδρίτου Κοσμά Θασίτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας


Μέσα σε κλίμα χαράς και αγαλλίασης, αξιωθήκαμε με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κατάνγκας, κ.Μελετίου, να τελέσουμε το μυστήριο του βαπτίσματος στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κολουέζι του Κονγκό, την Τρίτη 31/12/2019.

Μέρες τώρα προετοιμαζόμασταν για αυτή την μέρα. Ένα εργοτάξιο αγάπης είχε στηθεί από ανθρώπους, όπου ο καθένας έβαλε τη δική του πινελιά, εργασία και συναισθήματα, ώστε να υποδεχτούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που είχαν προετοιμαστεί από πριν γι’ αυτήν την ημέρα.

Οι ιερείς και οι κατηχητές από τις ενορίες της Μητροπόλεώς μας κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, για να κατηχήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους που είχαν ζητήσει να βαπτισθούν και να γίνουν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Λαμπάδες αναμμένες, οι ιερείς, στέκονται όρθιοι μαζί με τους κατηχητές μας, ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Κρατάνε τη δάδα της πίστεως αναμμένη, ώστε το Φως του Χριστού να παραμένει ψηλά στις καρδιές αυτών των ανθρώπων.

Σ’ εκείνα τα ξεχασμένα χωριά, μακριά από τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την τεχνολογία, που κανείς δεν τους γνωρίζει και δεν τους θυμάται. Ούτε και στις προσευχές τους. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να μείνουν πιο πολιτισμένοι στη ζωή τους. Γιατί ο πολιτισμός πρωτίστως, ξεκινάει εσωτερικά στο χώρο της καρδιάς, εκεί που κατοικεί το Άγιο Πνεύμα και προεκτείνεται έπειτα στη ζωή μας.

Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν εκατοντάδες χιλιόμετρα με ό,τι μέσον είχαν ή βρήκαν, για να μπορέσουν να βρίσκονται εδώ. Να είναι παρόντες στο προσκλητήριο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ακούγοντας τη φωνή του Πνευματικού τους Πατέρα, του Επισκόπου, ο οποίος έχει την πνευματική τους καθοδήγηση.

Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν, καὶ ὑπείκετε· αὐτοὶ γὰρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν, ὡς λόγον ἀποδώσοντες ( Εβρ. 13, 17).

Αυτοί οι άνθρωποι άκουσαν τη φωνή του Θεού που τους καλούσε να έρθουν κοντά Του σαν τον Απ. Παύλο, ο οποίος την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Δαμασκό άκουσε τη φωνή του Θεού: καὶ πεσὼν ἐπὶ τὴν γῆν ἤκουσε φωνὴν λέγουσαν αὐτῷ· Σαοὺλ Σαούλ, τί με διώκεις;  εἶπε δέ· τίς εἶ, κύριε; ὁ δὲ Κύριος εἶπεν· ἐγώ εἰμι Ἰησοῦς ὃν σὺ διώκεις ( Πραξ. 9, 4-5 ).

Έτσι και έγινε. Έφθασε εκείνη η ευλογημένη μέρα που περίμεναν με πολύ αγωνία αρκετό χρονικό διάστημα.

Η μέρα των βαπτίσεων. Η μέρα που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή τους. Η μέρα της πνευματικής τους αναγέννησης. Η μέρα που δεν θα ήταν όλα όπως πριν. Εξωτερικά δεν θα άλλαζε τίποτα το ιδιαίτερο. Εσωτερικά, όμως, θα ήταν όλα αλλιώς. Θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο ποτήριο της ζωής.

Αυτό που τόσο καιρό ποθούσαν και περίμεναν. Να ενωθούν με το Χριστό. Να γίνουν Χριστοφόροι. Να γίνουν συνγκληρονόμοι της Ουράνιας Βασιλείας. Να γίνουν άγιοι. Πόσο μεγάλη τιμή να γίνεις άγιος και να πολιτογραφηθείς στους καταλόγους του ουρανού και στο Αγιολόγιο της μητέρας Εκκλησίας μας !

Το πρωί τελέστηκε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Μελετίου και του ιερού κλήρου. Όλοι ήταν εκεί.

Βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και κατηχούμενοι. Ποικιλλομορφία χαρακτήρων και ανθρώπων. Όλοι διαφορετικοί, όμως όλοι ίσοι. Έβλεπες μέσα στην Εκκλησία το θαύμα του Θεού. Έβλεπες τη δημιουργία του Θεού στα πρόσωπα όλων αυτών των ανθρώπων.

Καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, χοῦν ἀπὸ τῆς γῆς, καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν ( Γέν. 2, 7 ).

Συναντήθηκαν τα πρόσωπα και οι καρδιές μας σ’ αυτή τη Θεία Λειτουργία. Συναντηθήκαμε για ένα κοινό στόχο. Για μία κοινή πορεία. Πορεία διαφορετική. Πορεία που δεν τη γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει. Γιατί θέλει βίωμα εσωτερικό που σε ανάγει σ’ ένα πνευματικό κόσμο. Στο κόσμο των Αγγέλων και των Αγίων, ἔνθα οὐκ ἔστι πόνος, οὐ λύπη, οὐ στεναγμός, ἀλλὰ ζωὴ ἀτελεύτητος ( Εκ της νεκρώσιμου ακολουθίας ).

Λίγο πριν το τέλος αυτής της Ευχαριστιακής Συνάξεως, ο Επίσκοπος με πολύ πατρική αγάπη, μας ταξίδεψε στον ουρανό, με λόγους εγκωμιαστικούς για το μυστήριο του βαπτίσματος αλλά και για την αξία το να είσαι χριστιανός σε τούτη την δύσκολη εποχή. Τους προετοίμασε γι’ αυτή την ώρα και τους ανανέωσε την ελπίδα και τη χαρά τώρα που θα ξεκινήσει η νέα τους αναγεννημένη ζωή.

Η ώρα έφθασε. Το όνειρό τους θα γίνει πραγματικότητα. Η κάθε στιγμή, το κάθε λεπτό για όλους αυτούς τους ανθρώπους έχει μεγάλη σημασία. Οι στιγμές αυτές έχουν ανυπολόγιστη αξία. Δεν μετριούνται με χρήματα. Ούτε με πανάκριβα διαμάντια και πολύτιμες πέτρες.

Δεν εξαγοράζονται τα πάντα με το χρήμα. Ούτε ο Θεός εξαγοράζεται, αλλά ούτε και η πίστη του ανθρώπου.

Κάποια πράγματα μένουν αναλλοίωτα. Για το Θεό, ο κάθε άνθρωπος έχει αξία μεγάλη. Έτσι και για τους συγκεκριμένους που προσήλθαν στο βάπτισμα. Διάλεξε τους συγκεκριμένους ανθρώπους μέσα από τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, για να τους συμπεριλάβει ανάμεσα στους εκλεκτούς Του. Κάνει διακρίσεις ο Θεός ; Όχι, δεν κάνει διακρίσεις.

Απλά, βλέπει το βάθος της ψυχής του ανθρώπου πόσο δεκτικός είναι στην σωτηρία, και δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες να τις εκμεταλλευτεί ανάλογα για την σωτηρία της ψυχής του.

Έτσι, λοιπόν, ο ένας πίσω από τον άλλον, περίμεναν στη σειρά τους φορώντας τον λευκό τους χιτώνα, μπροστά στη νέα ζωή που τους ανοίγεται. Μία ζωή με γεύση αιωνιότητας. Η αγωνία τους έχει φθάσει στο αποκορύφωμα.

Η ακολουθία του μυστηρίου του βαπτίσματος ξεκινάει.

Οι κατηχούμενοι περιμένουν να ακούσουν τη φράση: Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Είναι η φράση κλειδί που θα τους ανοίξει τη θύρα του παραδείσου.

Μετά από τις πρώτες μεγάλες ευχές, όπου αγιάσθηκε το νερό, ο Επίσκοπος διαβάζει την ευχή του ελαίου. Πλέον, η στιγμή έφθασε. Το πρώτο βρέφος στα χέρια του Επισκόπου.

Ακούστηκε η ευλογημένη φράση να βγαίνει από τα χείλη του: Βαπτίζεται ο δούλος του Θεού Θεοδόσιος, εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Βυθίστηκε τρείς φορές στη κολυμβήθρα, η οποία ήταν σε σχήμα σταυρού, για να θυμίζει στους νεοφώτιστους τη σταυρική τους πορεία στη νέα εν Χριστώ ζωή τους, να μιμούνται τον Διδάσκαλό τους στη θυσία, να σταυρώσουν τον παλαιό άνθρωπο των παθών και το αγιασμένο νερό, σύμβολο της νέας αναστάσιμης πλέον πορεία τους, να ανανεώνει το συμβόλαιο της αιώνιας ζωής.

Μετά τον Επίσκοπο συνέχισαν να βαπτίζουν οι ιερείς ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Από τα πιο μικρά βρέφη μέχρι και ενήλικες. Αμέσως, η χαρά ζωγραφίστηκε στα πρόσωπα όλων μας.

Στιγμές που δεν περιγράφονται, μόνο βιώνονται. Στιγμές που δεν πρόκειται να λησμονηθούν ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν γιατί χαράχτηκαν στα δίπτυχα των καρδιών μας.

Τριακόσιοι νεοφώτιστοι προστέθηκαν εκείνη τη μέρα στους καταλόγους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Γέμισε η ψυχή όλων μας με ελπίδα και αισιοδοξία για το θαύμα που ζούμε και βλέπουμε εδώ στο Κολουέζι του Κονγκό αλλά και σε όλη την επαρχία της Ιεράς Μητροπόλεως Κατάνγκας.

Να βαπτίζονται συνεχώς άνθρωποι και η Ορθοδοξία να εξαπλώνεται συνεχώς.

Έτσι έκλεισε η τελευταία μέρα του χρόνου στην Ιερά Μητρόπολη Κατάνγκας. Ζήσαμε άλλη μία πνευματική εμπειρία που μας χάρισε η αγάπη του Θεού.

Αφήσαμε το έτος που έκλεισε να ταξιδέψει στο παρελθόν, παίρνοντας μαζί του στις αποσκευές του γεγονότα και αναμνήσεις, που έχουν καταγραφεί στο βιβλίο της ζωής μας.

Πηγή: www.romfea.gr

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials