Τα καθαρά μάτια της ψυχής του οσίου Γεωργίου Καρσλίδη

Share

Ένας χωρικός συνήθιζε να διαβάζει στο σπίτι του καθημερινά τους Χαιρετισμούς της Παναγίας. Όταν πήγε στο μοναστήρι και τον είδε ο όσιος Γέροντας του χαμογέλασε. Εκείνος τότε ως να φοβήθηκε και τον ρώτησε: «Γιατί, Γέροντα, τι έκανα;» Του απάντησε αμέσως χαρούμενος: «Αυτό που κάνεις να το κάνεις, να διαβάζεις τους Χαιρετισμούς. Να συνεχίσεις να τους διαβάζεις. Είναι μεγάλη ευλογία».

Μ’ ένα τρακτέρ τέσσερα άτομα από την Αργυρούπολη της Δράμας ξεκίνησαν για το μοναστήρι του οσίου Γεωργίου. Όταν έφθασαν, ήρθαν κάποιοι και τους ρώτησαν:

–«Πόσα άτομα είστε;»

–«Τέσσερα, γιατί;».

–«Να, ο Γέροντας εδώ και ώρα είπε: Βάλτε πάνω την κατσαρόλα, έρχονται τέσσερα άτομα με το τρακτέρ».

Όλοι θαύμασαν το γνωστό χάρισμά του για μία ακόμη φορά.

Ένας άνδρας από την Περιχώρα Δράμας γνώρισε τον όσιο το 1947 στο μοναστήρι του. Όταν ήταν να φύγει, τον κατέβασε ο ίδιος στον δρόμο, σταμάτησε ένα φορτηγό και τον έστειλε στα σύνορα που υπηρετούσε ως αστυφύλακας. Άλλοτε που πήγε μ’ ένα συγγενή του, την παραμονή Χριστουγέννων, ο όσιος έβραζε σε μία μαυρισμένη κατσαρόλα νηστήσιμο τραχανά και τους έβαλε να φάνε. Ο αστυφύλακας δυσκολεύτηκε στην αρχή λίγο να τον φάει, αλλά μετά τον έφαγε. Ο συγγενής του όμως, έτσι όπως είδε την κατσαρόλα μαυρισμένη, είπε μέσα του· «εγώ δεν τρώω απ’ αυτή την κατσαρόλα φαγητό». Όταν ο όσιος τον ρώτησε γιατί δεν τρώει, δικαιολογήθηκε πως δεν έχει όρεξη. «Δεν έχεις όρεξη ή μήπως είδες την κατσαρόλα έτσι μαυρισμένη από έξω, γι’ αυτό δεν τρως;», του είπε ο όσιος ως να αστειευόταν.

Μία γυναίκα από την Περιχώρα Δράμας με μία κουμπάρα της, που ήταν άρρωστη, μία άλλη γυναίκα κι ένα παιδί, πήγαν στο μοναστήρι του οσίου. Πριν φθάσουν, ο όσιος είπε στη μάνα Αργυρώ: «Έρχονται από την Περιχώρα τέσσερα άτομα, με το παιδί στην αγκαλιά, άναψε και τη σόμπα, γιατί έχει κρύο». Έφθασαν, τακτοποιήθηκαν στον ξενώνα και σε λίγο το παιδί κοιμήθηκε. Τότε οι γυναίκες πήγαν περίπατο στο χωριό, δίχως να πουν σε κανένα τίποτε και δίχως να τους δει κανείς. Ο όσιος όμως με τα καθαρά μάτια της ψυχής του τα έβλεπε όλα και είπε της μάνας Αργυρώς: «Αυτοί δεν ήρθαν για την σωτηρία τους, ήρθαν για περίπατο». Όταν αργότερα το έμαθαν, φοβήθηκαν και δεν πήγαν ούτε να του ασπασθούν το χέρι.

Όταν κτύπησε η καμπάνα, πήγαν για τον εσπερινό. Συνήθιζε με το λάδι της κανδήλας να χρίει τους προσκυνητές. Όταν πήγε η γυναίκα αυτή που διηγήθηκε τα γενόμενα, της είπε ο όσιος πατήρ: «Χρίεται η δούλη του Θεού Ζωγράφα». Κανείς δεν του είχε πει το όνομά της. Έτσι έχρισε ονομαστικά και τις άλλες γυναίκες. Αυτό τις έκανε να έχουν ένα μεγάλο δέος μπροστά του. Το πρωί πολύ νωρίς πήγαν στην ακολουθία και τη θεία λειτουργία. Μετάλαβαν των αχράντων μυστηρίων και κατόπιν μπήκαν στο κελλί του. Φώναξε την κουμπάρα της και της είπε: «Έλα να σε σταυρώσω, για να γίνεις καλά», όπως και έγινε.

Από το βιβλίο: (†) Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Ο Όσιος Γεώργιος της Δράμας. Έκδοσις Ι. Μ. Αναλήψεως του Σωτήρος, Ταξιάρχες (Σίψα) Δράμα 2016, σελ. 281, 287, 293, 294 (αποσπάσματα).

Related Posts

Socials