Τι μπορεί να κάνει κανείς σε τόσο δύσκολους καιρούς;

Share

Η φοβερή προφητεία του αββά Παμβώ περι  Έσχατων Καιρών

Ερώτησε κάποτε ένας μοναχός τον αββά Παμβώ: «Αλήθεια γέροντα, θα αλλάξουν οι συνήθειες και οι παραδόσεις των χριστιανών και δεν θα υπάρχουν ιερείς στις εκκλησιές;»

Και ο Γέροντας απάντησε: «Εκείνο τον καιρό θα ψυχραθεί η αγάπη των πολλών και θα πέσει μεγάλη θλίψη. Θα γίνουν επιδρομές εθνών. Μετακινήσεις λαών, αστάθεια στους βασιλείς, ανωμαλία στους κυβερνήτες, οι ιερείς θα γίνουν άσωτοι και οι μοναχοί θα ζουν με αμέλεια. Οι ηγούμενοι θα αδιαφορούν για τη δική τους σωτηρία αλλά και του ποιμνίου τους.

Θα είναι όλοι τους πρόθυμοι και πρώτοι στα τραπέζια και εριστικοί. Οκνηροί στις προσευχές αλά πρόθυμοι στην καταλαλιά, έτοιμοι για κατηγορία.

Δεν θα θέλουν ούτε να μιμούνται ούτε να ακούνε βίους και λόγους Γερόντων, αλλά κυρίως θα φλυαρούν και θα λένε: «αν ζούσαμε κι εμείς στις μέρες τους, θα αγωνιζόμασταν και εμείς»…

Οι επίσκοποι πάλι των καιρών εκείνων θα δείχνουν δουλικότητα προς τους ισχυρούς, θα βγάζουν τις αποφάσεις ανάλογα με τα δώρα που θα παίρνουν…

Kαι δεν θα υπερασπίζονται τους φτωχούς, όταν θα κρίνονται. Θα θλίβουν τις χήρες και θα καταταλαιπωρούν τα ορφανά.

Ακόμη θα εισχωρήσει και στον λαό απιστία, ασωτία, μίσος, έχθρα, ζήλεια, φιλονικία, κλεψιά, μέθη, έξαλλες διασκεδάσεις, μοιχεία, πορνεία, φόνοι και διαρπαγές.»

Είπε τότε ο αδελφός:«Και τί θα μπορεί να κάνει κανείς σε τέτοιους δύσκολους καιρούς;» 

Και ο Γέροντας απάντησε: «Παιδί μου, σε τέτοιες ημέρες θα σωθεί εκείνος, που θέλει και προσπαθεί να σώσει την ψυχή του, και αυτός θα ονομαστεί μέγας στη Βασιλεία των Ουρανών».

πηγή: Το Μέγα Γεροντικόν Τόμος Α’ Εκδ. Ι. Ησυχαστήριο ” Το Γενέσιον της Θεοτόκου” Πανόραμα Θεσσαλονίκης κεφ. Α’ 84 σελ.113,115 (μετάφραση)

Related Posts

Socials