Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Τρίκαλα

Share

Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα και είχε συνεχή λειτουργία μέχρι και το 1897, χρονιά κατά την οποία οι Τούρκοι το κατέστρεψαν, λεηλατώντας το με μανία, καθώς στις εγκαταστάσεις του είχε βρει καταφύγιο τμήμα του ελληνικού στρατού.

Τα επόμενα χρόνια το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε στην τύχη του. Μπορεί το 1901 να κηρύχθηκε διατηρητέο, ωστόσο δεν άλλαξε κάτι, με τη Μονή να οδηγείται σε παρακμή.

Το 1992 η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Τρίκκης αναλαμβάνουν και εκπονούν ένα σχέδιο αναστήλωσης των κελιών του ιστορικού μοναστηριού, με αποτέλεσμα τρία χρόνια αργότερα να εγκατασταθεί στη Μονή γυναικεία αδελφότητα, με την Ηγουμένη Ισιδώρα να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψει ο ιστορικός αυτός χώρος στις μέρες κατά τις οποίες γνώρισε ακμή και αποτέλεσε έναν φάρο για την Ορθοδοξία.

Τις τελευταίες δεκαετίες το μοναστήρι έχει αλλάξει τελείως όψη και το εγκαταλελειμμένο τοπίο έχει δώσει τη θέση του και πάλι στην ζωντάνια και στην αισιοδοξία για το αύριο. Το μοναστήρι πλέον αποτελεί ένα στολίδι για την περιοχή του Ζάρκου και για τη Θεσσαλία γενικότερα.

Εκεί συρρέουν εκατοντάδες πιστοί, τόσο στις 8 Μάϊου, όσο και στις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή στις δύο εορτές του Αγίου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες της Μονής έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Το Καθολικό να είναι σταυροειδής τετρακτόνιος Ναός, εντός του οποίου υπάρχουν φορητές εικόνες από τον 18ο αιώνα, ενώ εντύπωση προκαλεί και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Related Posts

Socials