Η Παναγία η Πυροβοληθείσα: Το Θαύμα και που βρίσκεται

Share

Η Παναγιά η Πυροβοληθείσα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου εικονίζεται στο υπέρθυρο της εξωτερικής πύλης της μονής.

Πήρε την ονομασία αυτή από ένα γεγονός που συνέβη την χρονιά του 1822 μήνα Απρίλιο.

Την χρονιά λοιπόν αυτή ήλθε στη μονή τουρκικός στρατός. Ένας στρατιώτης τόλμησε να σηκώσει το όπλο του και πυροβόλησε την εικόνα αυτή και με τη σφαίρα του κτύπησε το δεξί χέρι της Παναγιάς Θεομήτορος.

Οι στρατιώτες οι άλλοι φοβισμένοι απ’αυτό το γεγονός αναχώρησαν αμέσως.

Ο στρατιώτης αυτός ο ασεβής καταδιωκόμενος από τις τύψεις της συνειδήσεως τρελάθηκε και κρεμάστηκε από μια ελιά του κήπου,απέναντι απ’τις πύλες της μονής. Αυτός τύχαινε να ήταν και ο ανηψιός του αρχηγού του αποσπάσματος που στρατοπέδευσε στην μονή.

Η μέριμνα της Θεομήτορος στο εξείς είναι σπουδαία διότι φροντίζει ο επιτηρητής των αλόγων του στρατού να δει με τα μάτια του τα ίδια την αυτοκτονία του συναδέλφου του στρατιώτη, και να μεταφέρει την είδηση στον θείο του αυτοκτονούντα και να του εξηγήσει ότι αίτιος του θανάτου του ήταν ο ίδιος και όχι κάποιος άλλος.

Μάλιστα έτρεξε να τον προλάβει,αλλά ήταν αργά αφού το μόνο που πρόλαβε να ακούσει ήταν κραυγή μεγάλη την στιγμή που παρέδιδε το πνεύμα.

Αν αυτό δεν συνέβαινε όπως καταλαβαίνουμε η οργή του στρατιωτικού θα ήταν μεγάλη, και για εκδίκηση θα έκαιγε την Μονή.

Αλλά μαθαίνοντας την αλήθεια ο θείος του και το ιερόσυλο κακούργημα που εποίησε ο ανηψιός του ομολόγησε ότι κατεδικάσθηκε με τέτοιο θάνατο υπό της Θεομήτορος και διέταξε να μην δοθεί στον νεκρό η συνήθης ταφή αλλά να τον ρίψουν ως κακούργο.

Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα φαίνεται στο χέρι της Παναγίας η προελθούσα πληγή από εκείνο τον παλιό πυροβολισμό.

Related Posts

Socials