Καλάβρυτα, η γη των αγίων και των ηρώων (ΒΙΝΤΕΟ)

Share

Η πόλη των Καλαβρύτων είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας αρκαδικής πόλης Κύναιθας. Το όνομά της, το απέκτησε την εποχή της Φραγκοκρατίας κατά τον 13ο αιώνα.

Τη γραφική πόλη των Καλαβρύτων, την περιβάλλουν οι φυσικές ομορφιές αλλά και η Ιστορία.
Ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο, αποτελεί η Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, που είναι χτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου σπηλαίου στις βόρειες παραφυάδες της οροσειράς του Χελμού.

Θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα και ιδρύθηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς, Θεόδωρο και Συμεών.

Τρεις λόγοι έκαναν το Μέγα Σπήλαιο, ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια του ελληνικού χώρου: το τοπίο, η εφέστια εικόνα της Παναγίας, από μαστίχα και κερί, και το αδούλωτο φρόνημα των μοναχών.

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα βρίσκεται το ιστορικό . Σ’ αυτό το μοναστήρι, στις 18 Μαρτίου του 1821, υψώθηκε το Λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους Καλαβρυτινούς επαναστάτες.

Η χιλιόχρονη Μονή της Αγίας Λαύρας, με την πολυκύμαντη ιστορία της, αποτελεί το λίκνο της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Θυμίζει την προσφορά των μοναστηριών στο έθνος και στις αιώνιες και ακατάλυτες αξίες του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού μας.

*Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.

 

Related Posts

Socials