Παναγία Πελεκητή στα ψηλώματα των Αγράφων

Share

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η μεταβυζαντινή μονή οφείλει την ιδιαίτερη ονομασία της στο γεγονός ότι, κατόπιν υποδείξεως της Παναγίας, μάστορες πελέκησαν με ξύλινα εργαλεία τον βράχο πάνω στον οποίον είναι χτισμένη στην περιοχή της Καρίτσας.

Η ίδρυση της μονής τοποθετείται, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, στα τέλη του 15ου αιώνα.

Η σημερινή μορφή της είναι δημιούργημα του οσιομάρτυρα Δαμιανού (η μνήμη του εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου), ο οποίος μάλιστα ιστορείται ως κτήτορας σε δύο από τις τοιχογραφίες του μοναστηριακού συγκροτήματος.

Η ιστορική μονή της Πελεκητής περιλαμβάνει δύο ναούς, της Αναλήψεως του Σωτήρος και της Παναγίας Φανερωμένης.

Ο κεντρικός ναός, αφιερωμένος στην Ανάληψη του Σωτήρος, μονόχωρος με νάρθηκα, φέρει ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και εξαίρετες αγιογραφίες του 1654.

Ο αθωνικού τύπου ναός της Παναγίας φέρει αγιογραφίες της περιόδου 1666-1674 και εικόνες κρητικής τέχνης. Πέραν των δύο ναών, την εικόνα της μονής συνθέτουν το μικρό αρχονταρίκι και το παλαιό ηγουμενείο, κελιά, καμαροσκέπαστοι διάδρομοι και στοές, ξύλινες σκάλες, αποθήκες, μικρά παράθυρα και πολεμίστρες.

Όπως και οι λοιπές μονές των Αγράφων, η μονή Πελεκητής είχε σημαντική συμβολή στον επαναστατικό αγώνα του 1821. Μεταξύ άλλων, προσκυνητής της μονής υπήρξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Στη μονή Πελεκητής φυλάσσονται τα λιγοστά περισωθέντα κειμήλια αυτής. Η μονή, που αναγνωρίστηκε ως σταυροπηγιακή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ραφαήλ Β’ το 1606, υπάγεται στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

 

Πηγή: ikivotos.gr

Related Posts

Socials