Παναγιά Βράχου: Η Ιερά Μονή που «κρέμεται» στα βράχια

Share

Άλλοι τα παρομοιάζουν με το Ζάλογγο λόγω της ιστορίας του. Το σίγουρο είναι ότι η συστάδα από κάθετους, λείους βράχους στο χωριό Κάτω Ταρσός, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κόρινθο, προκαλεί δέος σε όποιον την επισκέπτεται.

Η θέα από την κορυφή κόβει την ανάσα. Τρεχούμενα νερά ρέουν από παντού. Από ποτάμια και ρυάκια μέχρι μικρούς καταρράκτες που πέφτουν ορμητικά από τις κορυφές.

Τα επιβλητικά βράχια υψώνονται περί τα 1040 μέτρα και επιβλέπουν όλη τη γύρω περιοχή.

Η λεία επιφάνειά τους διακόπτεται μόνο από ορισμένες σχισμές. Στο εσωτερικό μίας από αυτές είναι λαξεμένη η Παναγιά του Βράχου. Το μικρό εκκλησάκι αποτελεί το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής. Πέρα από την μοναδική αρχιτεκτονική του, είναι διάσημο και για την ιστορία που το συνοδεύει.

Παναγιά του Βράχου

Λέγεται ότι το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου δημιουργήθηκε ως εκπλήρωση ενός τάματος.

Το 1458, ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής πολιόρκησε το κάστρο της Ταρσού -που πλέον δεν υπάρχει- και κατέλαβε την πόλη. Πολλοί κάτοικοι παραδόθηκαν, άλλοι φονεύθηκαν και ορισμένοι πάρθηκαν αιχμάλωτοι. Ελάχιστοι κατάφεραν να σωθούν.
Όσες γυναίκες δεν τις πήραν οι Τούρκοι για σκλάβες τους, τις έριξαν από τον κάθετο βράχο της Ταρσού. Μία δεύτερη αφήγηση τις θέλει να γκρεμίστηκαν μόνες τους για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού -εξ ου και η παρομοίωση της περιοχής με το Ζάλογγο.

Ανάμεσά τους, υπήρχε μία νεαρή κοπέλα με το μωρό στην αγκαλιά της. Παρά τις ικεσίες και τα κλάματα, οι Τούρκοι δεν τη λυπήθηκαν. Τότε εκείνη επικαλέστηκε τη βοήθεια της Παναγίας.

Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι παρά την πτώση από τα 100 μέτρα, βρέθηκε στη βάση του κάθετου βράχου σώα και αβλαβής. Από ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία της, η γυναίκα αποφάσισε να εκπληρώσει το τάμα. Στη σχισμή που υπήρχε κοντά στο σημείο που προσγειώθηκε, τοποθέτησε μερικές εικόνες για να φτιάξει έναν πρόχειρο ναό αφιερωμένο στην Παναγία.

Με τα χρόνια, οι ντόπιοι τον εμπλούτισαν και έχτισαν κανονική εκκλησία. Πολλές από τις εικόνες που κοσμούν σήμερα την Παναγιά του Βράχου είναι πάνω από 150-200 ετών.

Κάτω Ταρσός

Tο χωριουδάκι του Κάτω Ταρσού, τα τελευταία 40 χρόνια έχει λιγότερους από 20 μόνιμους κατοίκους. Είναι χτισμένο στα ερείπια της βυζαντινής πόλης της Ταρσού στα βόρεια της πεδιάδας της Φενεού. Οι ντόπιοι φημίζονταν για τις ικανότητες τους στο κτίσιμο.

Τα σπίτια μέχρι σήμερα είναι ομοιόμορφα και γραφικά, δίνοντας στην περιοχή έναν αέρα άλλης εποχής. Πέτρινα με στέγες από κεραμίδια και μικρά παράθυρα, τους χειμώνες ντύνονται στα λευκά και τα καλοκαίρια σφύζουν από ζωή. Τον Αύγουστο, η Ταρσός, όπως και όλα τα χωριουδάκια της Ελλάδας, γεμίζει από τους ανθρώπους που θέλουν να θυμηθούν τις ρίζες τους.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες την ανακαλύπτουν, με αποτέλεσμα να γνωρίζει ιδιαίτερη τουριστική άνθιση. Πέρα από τα εντυπωσιακά «Κορινθιακά Μετέωρα» και την Παναγιά του Βράχου, πολλοί περιηγητές εξερευνούν το γραφικό εκκλησάκι των Ταξιαρχών, αλλά και την ερειπωμένη μονή της Αγίας Τριάδας.

Related Posts

Socials