Το ιστορικό μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Κεφαλονιά

Share

Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι ένα από τα ιστορικότερα της Κεφαλονιάς καθώς ιδρύθηκε κατά την Βυζαντινή περίοδο και αρχικά αναφερόταν και ήταν ευρέως γνωστό ως μοναστήρι της Μηλαπηδιάς.

Έτος ίδρυσης της Μονής φέρεται να είναι το 1264, ενώ από την πρώτη στιγμή φιλοξενούσε γυναικεία αδελφότητα. Κατά τον 14ο και τον 15ο αιώνα το μοναστήρι εισήλθε σε μία περίοδο παρακμής με αποτέλεσμα να ερημωθεί. Η ιστορική αυτή Μονή παίρνει και πάλι ζωή το 1579, όταν τρεις αδελφές, η Λεοντία, η Βενεδίκτη και η Μαγδαληνή, αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο σημείο που προϋπήρχε το παλαιό μοναστήρι για να μονάσουν.

Περί τα μέσα του 17ου αιώνα προσέρχεται στο μοναστήρι για να μονάσει και η Πριγκίπισσα Ρωξάνη, η οποία ήταν εγγονή του ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας. Η ίδια, χάρη στη βαθιά πίστη της στον Θεό, δωρίζει στην Μονή το σύνολο της περιουσίας της, ενώ αφιερώνει στο μοναστήρι το Ιερό Λείψανο εκ του δεξιού πέλματος του Αποστόλου Ανδρέου, προερχόμενο από το Άγιο Όρος.

Η περίοδος που ακολουθεί βρίσκει το μοναστήρι σε ακμή, με τις μοναχές να προσφέρουν πλούσιο πνευματικό έργο στους κατοίκους της περιοχής.

Οι καταστροφές που υπέστη το μοναστήρι από τον σεισμό του 1953 ήταν σοβαρές, ωστόσο το παλαιό Καθολικό διασώθηκε και μάλιστα το 1988, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης, στεγάστηκε εκεί το εκκλησιαστικό μουσείο της Μονής, το οποίο μπορεί να επισκεφθεί ο οποιοσδήποτε. Ένα από τα σπανιότερα εκθέματα του μουσείου είναι και δύο χειρόγραφες επιστολές του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1777 μ.Χ.).

Το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την πλούσια φιλανθρωπική δράση των μοναχών, οι οποίες μάλιστα ασχολούνται και με την αγιογραφία, την υφαντουργία και την ιεροραπτική.

Η Μονή εορτάζει τόσο στις 30 Νοεμβρίου, τιμώντας τη μνήμη του Αποστόλου Ανδρέου, όσο και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής).

Related Posts

Socials