10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου, σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια

Share

Πριν από 77 χρόνια, στις 10 Ιουνίου του 1944, ελάμβανε χώρα ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα. Έχει μείνει στην ιστορία ως “Σφαγή του Διστόμου” και αφορά στην καταστροφή του χωριού Δίστομο του νομού Βοιωτίας και στη σφαγή 218 κατοίκων, εκ των οποίων περισσότερα από 50 ήταν παιδιά.

Όλα ξεκίνησαν όταν το πρωί της 10ης Ιουνίου γερμανική στρατιωτική φάλαγγα των Ες-Ες πήρε εντολή να κατευθυνθεί από τη Λιβαδειά προς τα χωριά Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι, με αποστολή της την εκκαθάριση της περιοχής από τις αντάρτικες δυνάμεις.

Στο Δίστομο ενώθηκε με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Εκεί έπεσε σε ενέδρα ανταρτών και μετά από σκληρή μάχη, που διήρκησε ως το μεσημέρι, υποχρεώθηκε σε οπισθοχώρηση.

Μολονότι οι κάτοικοι του Διστόμου δεν είχαν προκαλέσει τα γερμανικά στρατεύματα, εντούτοις τα τελευταία επιδόθηκαν σε σφαγές με πολλή μανία και χωρίς διακρίσεις. Η θηριωδία περιλάμβανε την αποκεφάλιση του ιερέα του χωριού, την εκτέλεση βρεφών, τον βιασμό γυναικών και πολλά άλλα.

Ακολούθησε το κάψιμο των σπιτιών του χωριού, ενώ οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στη Λειβαδιά, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στον δρόμο τους.

Σημειώνεται ότι στις 24 Ιουνίου 1944, οι Γερμανοί επανήλθαν και έκαψαν τα σπίτια και τις θημωνιές στα αλώνια του Στειρίου, χωρίς όμως να καταγραφούν ανθρώπινες απώλειες, αφού οι κάτοικοι του χωριού του είχαν προλάβει να κρυφτούν σε γειτονικές δύσβατες περιοχές.

Ακολουθούν συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη Σφαγή στο Δίστομο:

Related Posts

Socials