3 Ιουνίου 1941: «Εδώ υπήρχε η Κάνδανος»! Οι Ναζί σβήνουν απ’ το χάρτη το χωριό της Κρήτης

Share

3 Ιουνίου 1941. Οι Γερμανοί ναζί εκτελούν τους κατοίκους και ξεθεμελιώνουν το χωριό Κάνδανος, σε αντίποινα για τους νεκρούς στη Μάχη της Κρήτης!

Στις 3 Ιουνίου του 1941, άνδρες του 3ου τάγματος αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες μπήκε στο χωριό Κάνδανος, στη δυτική Κρήτη, για να προβεί σε αντίποινα για τον θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της περιοχής.

Οι Ναζί συγκέντρωσαν τους κατοίκους και τους εκτέλεσαν, ακολουθώντας διαταγές του επικεφαλής τους, στρατηγού Κουρτ Στούντεντ. Την προηγούμενη ημέρα είχαν δείξει τις προθέσεις τους στο Κοντομάρι, έξω από τα Χανιά, εκτελώντας πολλούς κατοίκους.

Έκαψαν τα σπίτια της Κανδάνου και μέσα σε λίγες μέρες την ισοπέδωσαν. Εξόντωσαν σχεδόν όλους τους κατοίκους (περίπου 180), έσφαξαν ό,τι ζώο βρέθηκε στο διάβα τους και θα τιμωρούσαν με την ποινή του θανάτου όποιον επισκεπτόταν το χώρο ή επιχειρούσε την ανοικοδόμησή του.

Μάλιστα τοποθετούν και πινακίδες για να υπενθυμίζουν στο διηνεκές το… ανδραγάθημά τους. Μία από αυτές έγραφε: «Εδώ υπήρχε η ΚΑΝΔΑΝΟΣ. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 γερμανών Στρατιωτικών».

Μετά την παράδοση των Γερμανών, ο στρατηγός Στούντεντ φυλακίστηκε από τους Βρετανούς. Τον Μάιο του 1947, οδηγήθηκε ενώπιον στρατοδικείου εγκαλούμενος για κακομεταχείριση και δολοφονία αιχμαλώτων πολέμου στην Κρήτη.

Το αίτημα της Ελλάδας να εκδοθεί ο Στούντεντ στη χώρα μας, απορρίφθηκε. Ο γερμανός αξιωματικός κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση. Ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος το 1948 και πέθανε το 1978 σε ηλικία 88 χρονών.

Σήμερα, η Κάνδανος έχει ξαναχτιστεί, από χρόνια έχει ξαναζωντανέψει και είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου. Αναπαραγωγή των πινακίδων-επιγραφών της καταστροφής του χωριού, υπάρχουν σε τοπικό μνημείο του πολέμου, θυμίζουν το πέρασμα των θηρίων από τον τόπο και το αίμα που άφησαν πίσω τους.

Related Posts

Socials