Αίγινα: Η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους

Share
Η Αίγινα υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1828 ως τον Οκτώβριο του 1829.

Την περίοδο της επανάστασης στην Αίγινα κατέφυγαν χιλιάδες κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα των περιοχών του Γαλαξειδίου, των Ψαρών και της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι στην επανάσταση συμμετείχαν περίπου 400 Αιγινήτες.

Την περίοδο 1826-1827 η ελληνική κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στο νησί, αφού η ορισθείσα πρωτεύουσα πόλη του Ναυπλίου δεν παρείχε τότε την αναγκαία ασφάλεια. Το 1827 η Αίγινα ορίστηκε και επίσημα ως -προσωρινή- πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ιδιότητα που διατήρησε ως το 1829, με την μεταφορά πλέον της πρωτεύουσας στο Ναύπλιο.

Ο ερχομός του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί μετά την επίσκεψή του στην Αμερική για να φέρει χρήματα και εφόδια για τους κατοίκους έφερε τον απαραίτητο πλούτο. Το καλό που έκανε ο κυβερνήτης στην Αίγινα ήταν τεράστιο καθώς ο Καποδίστριας υπήρξε πολύ δραστήριος. Τα μεγάλα έργα του ήταν αμέτρητα.

Ξεκινώντας από το Ορφανοτροφείο της Αίγινας που λειτούργησε το 1828 και έγινε το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, ο Καποδίστριας συνέχισε με την οργάνωση του Εθνικού Τυπογραφείου και του Νομισματοκοπείου, καθώς και την ίδρυση της Χρηματιστικής Τράπεζας, του Εθνικού Μουσείου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Μουσείου Ορυκτών, των σχολείων και του πρώτου Διδασκαλείου.

Related Posts