“H πρόληψη στη σωματική και ψυχική υγεία”

Share

Την Κυριακή, την Α’ των Νηστειών, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων είχε την εξαιρετική τιμή να φιλοξενήσει τον Ομότιμο Καθηγητή Ακτινολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κυριάκο Στριγγάρη, ο οποίος επέδειξε ιδιαίτερη χαρά κι επιθυμία να παραχωρήσει ομιλία του, με θέμα την πρόληψη στη σωματική και ψυχική υγεία.

Πιο συγκεκριμένα,ο κ. Κυριάκος Στριγγάρης ανέλυσε βήμα προς βήμα κι ιδιαιτέρως στοχευμένα, τις εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί ο κάθενας μας προκειμένου να γνωρίσει και να προλάβει τυχόν ασθένειες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Όπως διδάσκει και ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής από αρχαιοτάτων χρόνων ”Kάλλιον του θεραπεύειν, το προλαμβάνειν”. Εξάλλου, οι έρευνες έχουν δείξει, ότι με τις προληπτικές εξετάσεις πολλές ασθένειες έχουν καταστεί ιάσιμες.

Ως εκ τούτου, κατηγοριοποίησε τις εξετάσεις εκκινώντας απο τις αιματολογικές, το γνωστό σε όλους μας ετήσιο γενικό check-up, οι οποίες αποτελούν τον οδοδείκτη που θα μας κατευθύνει για έναν πιο εξονυχιστικό έλεγχο. Κατόπιν αναφέρθηκε ο επιβεβλημένος έλεγχος του θυρεοειδούς αδένος, ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των ορμονών στον οργανισμό του ανθρώπου. Ακολούθως, οι υπέρηχοι σε όλα τα ζωτικά όργανα, όπως υπέρηχος καρδιάς, άνω και κάτω κοιλίας κλπ, οι οποίοι κρίνεται άκρως απαραίτητο να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του κάθε ασθενούς. Επιπλέον, ο γυναικολογικός έλεγχος με το καθιερωμένο ετήσιο ΤΕΣΤ ΠΑΠ, ψηλάφηση των μαστών αλλά και ψηφιακή μαστογραφία, καθώς επίσης και η εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ασπίδα προστασίας για αποφυγή του καρκίνου.

Ακόμη,απαραίτητες εξετάσεις κρίνονται μετά τα 45-50 για άνδρες και γυναίκες, η κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση, η πρώτη εκ των οποίων αποτελεί σήμερα καινοτομία στο χώρο της ιατρικής, με αξονικό τομογράφο, περιορίζοντας έτσι τις αυξημένες πιθανότητες διάτρησης του εντέρου.

Επίσης, η εξέταση της σπιρομέτρησης για τους καπνιστές, καθίσταται εξίσου ζωτικής σημασίας για την πρόληψη οξέων ή και χρόνιων ασθενειών του πνεύμονα. Το καλύτερα βέβαια είναι το κόψιμο του καπνίσματος.

Συνακόλουθα, έγινε μνεία για το ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στη διαμόρφωση της ψυχοσωματικής υγείας των συμμετεχόντων πιστών στα μυστήριά της, οδηγώντας κατά αυτόν τον τρόπο σε μια καλύτερη βιοτή, στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων κι αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων, που λίγο πολύ ταλανίζουν όλους μας.

Εν κατακλείδι, αξίζει να υπομνησθεί, ότι υπήρξε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση με τους συμμετέχοντες και επικοινωνία και γόνιμο διαλόγο. Τέλος, ο Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Προϊστάμενος του Ναού από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Στριγγάρη για την παρουσία του, δεσμεύοντάς τον για μία ακόμη ἐν εὐθέτῳ χρόνῳ αντίστοιχη ομιλία.

 

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση