Ιερά Πανήγυρις Αγίου Αντωνίου 16-17/1/2020

Share

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2020, ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, εκπροσώπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ μετά πλειάδος κληρικών.

Μαζί του τέλεσαν τον Εσπερινό Πανοσιολογιώτατοι και Αιδεσιμολογιώτατοι Ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και Ιερείς από τις πλησίον του Ιερού Ναού Ενορίες.

Τους Βυζαντινούς χορούς διηύθηναν ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Δημοσθένης Παϊκόπουλος και τον αριστερό χορό ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φώτιος Γιαννακάκης, οι οποίοι εκπροσώπησαν το Σύλλογο εν Αθήναις Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

Ακολούθως, το Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ασκητή της ερήμου, που κατόρθωσε με την ασκητική ζωή του να διατηρήσει ακέραιη την εικόνα του Θεού. Ο Άγιος Αντώνιος καλλιέργησε μέσα του την ελευθερία και την αγάπη και αφού κατέστη κοινωνός αυτών των αρετών, βοήθησε όσους τον ακολούθησαν να οικοδομήσουν την εικόνα του Θεού μέσα τους. Δεν βρίσκεται μακριά από μας, γιατί εξακολουθεί να μας προπονεί στην καθημερινότητά μας και να μας οδηγεί να συγκροτήσουμε μέσα μας την εικόνα του Θεού.

Αρκετοί σήμερα αμφισβητούν το μοναχισμό αλλά έρχονται Άγιοι σύγχρονοι στα πρόσωπα των οποίων κρύβεται ο πολύτιμος μαργαρίτης της Θείας Χάριτος. Καθηγητής όλων αυτών είναι ο Άγιος Αντώνιος, ο οποίος αρνήθηκε τον κόσμο και αφιερώθηκε στο Θεό. Η αίγλη και η φήμη του ξεπερνά την εποχή του και ακτινοβολεί μέσα στους αιώνες.

Εν συνεχεία, ο προϊστάμενος του Ιερού Ενοριακού Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης εξέφρασε τη χαρά του στο Θεοφιλέστατο για την παρουσία του και του ευχήθηκε να είναι τα έτη του πολλά και καρποφόρα, ενώ ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την εμπιστοσύνη και τιμή προς το πρόσωπό του και προέτρεψε όλους να ακολουθήσουμε το σιωπηλό του παράδειγμα. Ακόμη εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαιτέρως τους δεκάδες εθελοντές, οι οποίοι όλες τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και κατά την διάρκεια της πανηγύρεως, βοήθησαν τα μέγιστα την Ενορία, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του θεάρεστου σκοπού της απόδοσης της πρέπουσας τιμής προς τον Άγιο, η παρουσία του οποίου είναι ζωντανή στον Ναό και προσδιορίζει τη ζωή των πιστών.

Με την ολοκλήρωση του Εσπερινού είχαμε την ιδιαίτερη τιμή χαρά και ευλογία να παραστεί στο Ναό μας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄. Ο πνευματικός μας πατέρας μάς ευχήθηκε Χρόνια Πολλά για την εορτή και ακολούθως ευλόγησε το ποίμνιό μας και όλους τους ανθρώπους που καθημερινά μοχθούν για να καρποφορήσει το έργο της Ενορίας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε κέρασμα.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020 στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος παρουσία πλειάδος κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Θεοφιλέστατος  στο κήρυγμά του μίλησε για τον Άγιο Αντώνιο, ο οποίος είναι Όσιος, Θεοφόρος και Καθηγητής της ερήμου και έγινε Καθηγητής πολλών άλλων ανθρώπων, που θέλησαν να ζήσουν αυτόν το μοναχικό βίο. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι ως μοναχός διέθετε τις τρείς βασικές αρετές, την υπακοή, την παρθενία και την πτωχεία. Ξεκινώντας από την πρώτη κατά Θεόν αρετή, αυτήν της υπακοής, τόνισε πως ο μοναχός υπακούει κατά πάντα και δια πάντα αλλά και σε όλους, πρώτα στον Προεστώτα, τον Ηγούμενο της Μονής. Επεσήμανε δε ότι πρόκειται για κάτι που αφορά όλους μας και η έλλειψη της υπακοής μας εγκλωβίζει στα στενά πλαίσια του εγώ μας, δε μας αφήνει να βρεθούμε σε σχέση με τους άλλους κι έτσι ο άνθρωπος παύει να είναι πρόσωπο. Αντίθετα η αρετή της υπακοής μας ανοίγει σε Κοινωνία και σε σχέση με ολόκληρο τον κόσμο.

Δευτερευόντως, ανέλυσε την αρετή της παρθενίας. Χαρακτηριστικά, τόνισε το λόγο του Ευαγγελίου ότι «ολόκληρη η ψυχή και το σώμα αμέμπτως εν τη παρουσία του Θεού τηρηθείη». Η αρετή αυτή στους μοναχούς είναι μια θετική οδός, αφού αισθάνονται την παρουσία του Θεού σε όλα τα μέλη τους και αυτά γίνονται φωτοφόρα. Από την άλλη στους εγγάμους αυτή η αρετή φανερώνεται μέσα από την πιστότητα της αγάπης του ενός προς τον άλλον, που υποσχέθηκαν ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

Τέλος, η πτωχεία είναι άσκηση της καρδιάς να αγωνίζεσαι για τα απαραίτητα. Η  στάση αυτή μετουσιώνει και  τη σχέση μας με τους αδελφούς μας σε ουσιαστική σχέση με τον Θεό. Καταλήγοντας, ο Θεοφιλέστατος μας προέτρεψε να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα και η αγάπη του Θεού να παραμένει ακέραια στην καρδιά μας.

Συνακόλουθα, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης  ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο  Επίσκοπο  Ωρεών κ. Φιλόθεο γιατί μας έδωσε το έναυσμα να γνωρίσουμε τις αρετές του μοναχισμού. Έπειτα, τον συνεχάρη για το πολύπλευρο αρχιερατικό έργο του και για τη μεγάλη διακονία, που επιτελεί στην Εκκλησία της Ελλάδος με τη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθως, ευχήθηκε το μήνυμα της παρουσίας του Χριστού στη ζωή μας να το λαμβάνουμε μέσα από τη συμμετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας, η χάρη του Αγίου Αντωνίου να πρεσβεύει στις δυσκολίες και στην καθημερινότητά μας και ο Άγιος να είναι συμπαραστάτης στις μοναχικές στιγμές, όπου είναι ο καθένας μας με το Θεό και να μας οδηγεί στο Χριστό.

Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τον καθένα προσωπικά και ξεχωριστά για την παρουσία του , τον κ. Τεντόμα, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων,  τον κ. Αδαμόπουλο, πρόεδρο του Ε΄ Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, τον κ. Κοκκινόπουλο, Διευθυντή του 68ου Γυμνασίου Αθηνών και τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 113ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Το απόγευμα της Εορτής τελέσθηκε σε κλίμα κατάνυξης Μεθεόρτιος Εσπερινός και κτητορικό μνημόσυνο εις ανάπαυσιν των ψυχών των αοιδίμων κτητόρων Ιερατευσάντων, Ιεροψαλτών, Συμβούλων, Διδασκάλων, Διακονησάντων, ανακαινιστών, δωρητών και ευεργετών της Ενορίας χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου. Στη συνέχεια κατά την ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στη σημασία της τελέσεως του κτητορικού μνημοσύνου σύμφωνα με το Μοναστηριακό  Τυπικό, από όλους εμάς, προς τους ανθρώπους που ανάλωσαν τη ζωή τους διακονώντας με την καρδιά τους την Ενορία από ης ιδρύσεως της το έτος 1917.

Ακολούθησε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια  συνοδεία της μπάντας του δήμου Αθηναίων η λιτάνευση της Εφεστίου Εικόνος του  Αγίου του Ναού με πλήθος πιστών στις παρακείμενες  του Ναού οδούς η οποία και ολοκληρώθηκε με την ευχή του πατρός Θεολόγου να είναι ο Άγιος συμπορευτής στην ζωή μας και η απλοτητά του να αποτελέσει οδοδείκτη της πορείας μας και πάντα να στηριζόμαστε στις αξίες της Πατρίδας και της Ορθοδοξίας. Εν συνεχεία τελέσθηκε Ιερά Παράκληση του Οσίου Αντωνίου και ολοκληρώθηκε η Ιερά Πανήγυρις του Ναού.

 

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στις παραπάνω δράσεις αποδεικνύοντας έμπρακτα την ενοριακή συνείδηση και την ανιοδιοτελή προσφορά τους στον αδελφό – συνάνθρωπο.

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials