

Εάν ο άνθρωπος αγωνιστεί και προσέξει την φαντασία του, διώχνοντας τις αμαρτωλές εικόνες από το μυαλό του, λέγοντας ταυτόχρονα την ευχή, θα στεφθεί νικητής.
Έτσι, αν ο άνθρωπος γίνει κύριος τις φαντασίας του, δεν μπορεί να σταθεί πάθος και αμάρτημα στον άνθρωπο. Μεγάλη υπόθεση ο έλεγχος τις φαντασίας στον άνθρωπο. Γιατί με λίγο κόπο θα μπορέσει να βάλει τον εαυτό του στον δρόμο της σωτηρίας. Πρέπει να προσέχει κανείς να μην αφήνει τον πειρασμό να σχηματίζει φαντασία. Γιατί, πρώτα η φαντασία γίνεται, και μετά ο λογισμός. Και μετά η αισχρά ηδονή.
Όταν λοιπόν με την νηψη και την αδιάλειπτη προσευχή δεν αφήσουμε να σχηματίσει κακή φαντασία ο διάβολος μέσα μας, τότε απαλλασσόμαστε από την ενόχληση, και συνάμα στεφανωνόμαστε και από τον Θεό για την καλή μας προαίρεση που θέλουμε να ευαρεστήσουμε σε Αυτόν.
Γέροντας Εφραίμ Αριζόνας
Σημείωνε τις αμαρτίες σου σε χαρτί, για να μην τις λησμονήσεις.
Πρέπει όμως να γνωρίζεις και το εξής: ότι αν εσύ δεν κάνεις την κατάλληλη εξέταση των αμαρτιών σου πριν να εξομολογηθείς, όσες αμαρτίες λησμονήσεις και δεν τις εξομολογηθείς, είναι ασυγχώρητες επειδή η αλησμονησία αυτή έγινε από εσένα με την θέλησή σου, επειδή μπορούσες να τις θυμηθείς με την εξέταση και δεν το έκανες.
Εάν όμως κάνεις την κατάλληλη εξέταση και τύχει να λησμονήσεις κάποια αμαρτία σου, ως άνθρωπος επιλήσμων, που είσαι, αυτή η αμαρτία, λένε μερικοί, ότι συγχωρείται μαζί με τις άλλες, που εξομολογήθηκες διότι η αλησμονησία αυτή δεν είναι θεληματική, αλλά ακούσια.
Εάν όμως μετά την εξομολόγηση την θυμηθείς, πρέπει να πας πάλι στον Πνευματικό και να εξομολογηθείς και αυτήν.
Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης
(Ἐξομολογητάριον Συμβουλή πρός τόν μετανοούντα σελ. 257)