Μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλλα και Πρισκίλλης | 13 Φεβρουαρίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του ζεύγους των Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, του Ευλογίου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, των Οσίων Αβραάμη, Μαρτινιανού και Συμεώνος, κτητόρων της εν Άθω μονής του Χιλανδαρίου.

Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων που κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την Χριστιανική πίστη, το ζεύγος Ακύλα και Πρίσκιλλα του προσέφερε θερμή φιλοξενία, καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τους άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του, ώστε, αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του.

O Απόστολος Παύλος εντυπωσιάσθηκε τόσο έντονα από τις αρετές και τη Χριστιανική τους δράση, ώστε τους μνημονεύει στις επιστολές του, γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι νεοϊδρυθείσες Εκκλησίες των Εθνών. «»

Αργότερα οι διώκτες του Χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και τούς αποκεφάλισαν, χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων και το στεφάνι της τιμής.

Το ζεύγος Ακύλας και Πρίσκιλλα μάς διδάσκει ότι όταν στη ζωή των ανθρώπων τίθεται ως βάση το θέλημα του Θεού, τότε όλα μέσα στην καθημερινή ζωή, κατεξοχήν στη γαμήλια βιωτή, τα μεταμορφώνει και τα χαριτώνει η αγάπη, η ταπείνωση, η αγωνιστικότητα, η επιμέλεια, η πίστη και η ελπίδα στον Τριαδικό Θεό.

 

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials