Μνήμη του Οσίου Αυξεντίου | 14 Φεβρουαρίου

Share

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Οσίων Αυξεντίου, Αβραάμ και Μάρωνος και των Ιερομαρτύρων Φιλήμονος και Φιλίππου επισκόπων Γάζης.

O Όσιος Αυξέντιος έζησε στην Κωνσταντινούπολη επί αυτοκρατορίας Θεοδοσίου Β’ του Μικρού και κατείχε το αξίωμα του Σχολαρίου. Διακρινόταν για τη βαθιά του ευσέβεια, τη βιβλική του παρουσία, την ευπρέπειά του, τη σωματική του ρώμη και τον ηθικό του πλούτο. Η φιλήσυχη και φιλομόναχη διάθεσή του και η αγάπη του για τον ασκητικό βίο τον οδήγησαν να γίνει μοναχός. Εγκατέλειψε έτσι τις τιμές και τα αξιώματα της Βασιλεύουσας και αποσύρθηκε σε κάποιο απομακρυσμένο βουνό, όπου και ασκήτευσε.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μελέτη και σπουδή της Αγίας Γραφής. Τόση μάλιστα ήταν η φήμη του για τις σπάνιες αρετές και τη βαθιά θεολογική μόρφωσή του, ώστε προσεκλήθη ως απλός μοναχός στις εργασίες της Δ’ Οικουμενικής Σύνοδου στη Χαλκηδόνα το 451 μ.Χ., κατά τις οποίες οι Θεοφόροι Πατέρες ασχολήθηκαν με τις αιρέσεις και κατεξοχήν καταδίκασαν τις κακοδοξίες του αρχιμανδρίτη Ευτυχούς και του αρχιεπισκόπου Νεστορίου.

Καθημερινά, πολλοί ήταν εκείνοι που επισκέπτονταν τον Όσιο Αυξέντιο στο ερημητήριό του, για να τους παρηγορήσει και να τούς θεραπεύσει.

Αρκετοί Χριστιανοί επίσης τον πλησίαζαν, για να εκδηλώσουν το σεβασμό και την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του, προσφέροντας του δώρα και τρόφιμα, τα οποία ο Άγιος μοίραζε στη συνέχεια στους φτωχούς.

Ο Όσιος Αυξέντιος εκοιμήθη οσιακά σε βαθιά γεράματα, παραμένοντας ένα ακόμη τεκμήριο αυθεντικής προσφοράς και οσιακής βιωτής. Παράδειγμα προς μίμηση εκείνων που επιθυμούν ελεύθερα να ακολουθήσουν των αγγελικό βίο στα ανδρώα και γυναικεία μοναστήρια μας.

Ένας ακόμη παράδειγμα είναι ο Όσιος Μάρωνας, τον οποίο επίσης εορτάζουμε σήμερα, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials