Μνήμη του Αγίου Ειρηνάρχου | 28 Νοεμβρίου

Share

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου του Ομολογητού, που αγωνίστηκε και μαρτύρησε υπερασπιζόμενος την Ορθοδοξία κατά την περίοδο της εικονομαχίας, και του Αγίου Ειρηνάρχου, που συμμαρτύρησε  με επτά Χριστιανές γυναίκες.

Ο Ειρήναρχος καταγόταν από τη Σεβάστεια και έζησε επί εποχής του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Ήταν ειδωλολάτρης και λάμβανε μέρος σε διώξεις κατά των Χριστιανών.

Η παρουσία του σε τόπους βασανιστηρίων οδήγησαν βαθμιαία την ψυχή του σε αισθήματα συμπάθειας για τους διωκόμενους, μιας και του προξενούσε ιδιαίτερη εντύπωση ο ηρωικός τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζαν τα μαρτύρια, το ήθος τους, η ειρηνική τους όψη, η ευδιάκριτη καλοσύνη και η αφοσίωσή τους στην πίστη του Χριστού. Ιδιαίτερα τον συγκινούσε η αυταπάρνηση που επιδεικνυόταν από νεαρές κοπέλες και μικρά παιδιά κατά την ώρα του μαρτυρίου τους.

Η βαθμιαία μεταβολή στην ψυχή του Ειρηνάρχου κορυφώθηκε και εκδηλώθηκε ως ομολογία πίστης στο Χριστό, κατά την ώρα που επτά Χριστιανές γυναίκες υπέμεναν καρτερικότατα όλα τα μαρτύρια. Αυτή η ομολογία είχε ως συνέπεια ο Ειρήναρχος να αποκεφαλιστεί και να συγκαταλεγεί στη χορεία των μαρτύρων της Εκκλησίας, αφού κι αυτός ομολόγησε δημοσίως πίστη στον Ιησού Χριστό.

Επίσης, σήμερα εορτάζουμε τη μνήμη των Πέντε και Δέκα Μαρτύρων, των οποίων δεν γνωρίζουμε την καταγωγή, όμως μαρτύρησαν κατά την εποχή του Ιουλιανού του Παραβάτη στη Στρώμνιτσα, που τότε ονομαζόταν Τιβεριούπολη. Η Στρώμνιτσα βρίσκεται στις υπώρειες της βορειοδυτικής προέκτασης της Κερκίνης, στη σημερινή Βόρεια Μακεδονία, όπου στην αρχαιότητα  στην ίδια θέση βρισκόταν η αρχαία ελληνική πόλη των Παιόνων, το Αστέριον. Την ευλάβεια στους Πέντε και Δέκα Μάρτυρες μετέφεραν μαζί με τα ιερά Λείψανα και την ιερή εικόνα τους, οι πρόσφυγες από τη Στρώμνιτσα στην πόλη του Κιλκίς μετά την καταστροφή και το διωγμό του 1913. Εκεί οικοδόμησαν μεγαλοπρεπή ναό επ΄ ονόματι των Αγίων Πέντε και Δέκα Μαρτύρων, για διατήρηση της μνήμης αλλά και της νοσταλγίας της πατρώας γης.

Όλοι οι Ρωμιοί αναφωνούμε μαζί «Χαίρετε πατέρες θεοφιλείς, μάρτυρες Κυρίου, Ιεράρχαι και Μονασταί, οι των Τιβερίων και των Κιλκισίων αναδειχθέντες φρουροί ακατάβλητοι, διο πάντας ημάς ταις πρεσβείαις, αεί φρουρήσατε».

Παρακαλούμε τους Αγίους της Εκκλησίας για εμάς, της πατρίδα μας και την οικουμένη ολόκληρη. Κατεξοχήν σήμερα, Αναστάσεως ημέρα. Ήδη στις 25 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και με τα πνευμαιτκά μέσα της Εκκλησίας, τη νηστεία και τους ύμνους προετοιμάζονται οι πιστοί για τη μεγάλη χαρμόσυνη εορτή των Χριστουγέννων.

Παρακαλούμε τους Αγίους της Εκκλησίας για εμάς, της πατρίδα μας και την οικουμένη ολόκληρη.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials