Μνήμη της οσιοπαρθενομάρτυρος Ευγενίας | 24 Δεκεμβρίου

Share

Σήμερα, παραμονή της πανίερης εορτής των Χριστουγέννων, εορτάζουμε τα προεόρτια της μεγάλης γιορτής της Γεννήσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Σήμερα τελείται στους ναούς μας ο όρθρος, και θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου και το εσπέρας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Χριστουγέννων. Οι τέσσερις Μεγάλες Δεσποτικές Ώρες της παραμονής των Χριστουγέννων τελέστηκαν χθες Παρασκευή διότι δεν χωρούν την ημέρα του Σαββάτου.

Η Αγία Ευγενία, που εορτάζουμε σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο της ημέρας, γεννήθηκε στη Ρώμη, περί τα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. και ήταν θυγατέρα του αξιωματούχου Φιλίππου. Ο διορισμός του πατέρα της ως επάρχου στην Αλεξάνδρεια έγινε αιτία να ανατραφεί σε ελληνιστικό περιβάλλον και να γνωρίσει άριστα την ελληνική παιδεία και φιλοσοφία.

Η μελέτη των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου τη βοήθησε να βρει τη μοναδική αλήθεια στο πρόσωπο του Σωτήρος Χριστού κι έτσι δρομολόγησε την πορεία ένταξής της στην Εκκλησία.

Για να αποφύγει τον προετοιμαζόμενο, από τους γονείς της, γάμο με ειδωλολάτρη αξιωματούχο, αναχώρησε από την Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια κατηχήθηκε, βαφτίστηκε και έλαβε το μοναχικό σχήμα. Συναντήθηκε με τους οικείους της μετά από πολλά χρόνια και, με αγάπη και διάκριση, οδήγησε κι εκείνους στο δρόμο του νηπιάσαντος Χριστού.

Η μεταστροφή ολόκληρης της οικογένειας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την αντίδραση των ειδωλολατρών, που οδήγησαν στο μαρτύριο πρώτα τον πατέρα της και τελικά την ίδια την Ευγενία.

Για το σύγχρονο άνθρωπο, η ανάγνωση του βίου της Αγίας Ευγενίας αποτελεί υπόμνηση πως, σε όποια κοινωνική ή οικονομική κατάσταση κι αν βρισκόμαστε, από ένα και μόνο έχουμε ανάγκη: από την ορθή και αυθεντική σχέση μας με τον Ενανθρωπήσαντα Χριστό, που αποτελεί εφόδιο και προϋπόθεση για την αιωνιότητα.

Σήμερα ετοιμάζεται η Βηθλεέμ να δεχθεί το νεογέννητο Ιησού και μαζί όλοι οι πιστοί και ολόκληρη η κτίση.

Αυτή η χαρά της προσμονής και υποδοχής του Θεανθρώπου Σωτήρα και Λυτρωτή μας, ο οποίος μας απάλλαξε από την αρχαία κατάρα είναι ευκαιρία ευχαριστίας και δοξολογίας για τις πνευματικές δωρεές του Αγίου Πνεύματος, που είναι η αγάπη, η υπομονή, η αλληλεγγύη, η συμπάθεια και η κατανόηση μεταξύ μας, ιδιαίτερα τούτες τις ώρες που βιώνει ο σύγχρονος κόσμος και ιδιαίτερα η πατρίδα μας, για ένα καλύτερο, ελπιδοφόρο μέλλον.

«Ἡ Παρθένος σήμερον τὸν προαιώνιον Λόγον
ἐν σπηλαίῳ ἔρχεται ἀποτεκεῖν ἀπορρήτως.
Χόρευε ἡ οἰκουμένη ἀκουτισθεῖσα,
δὸξασον μετὰ Ἀγγέλων καὶ τῶν Ποιμένων,
βουληθέντα ἐποφθῆναι παιδίον Νέον,
τὸν πρὸ αἰώνων Θεὸν».

Καλά Χριστούγεννα!

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials