Μνήμη του Αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας | 9 Ιουνίου

Share

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση της εορτής του Πάσχα, δηλ. ολοκληρώνονται οι ημέρες από την Ανάσταση του Κυρίου.

Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, τελούμε την ακολουθία της Αναστάσεως του Κυρίου, αφού συμπληρώνεται ο κύκλος των αναστάσιμων ημερών και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα. Βέβαια, κάθε Σάββατο απόγευμα με τον Εσπερινό και Κυριακή με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί ζουν διαρκώς το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού.

Σήμερα, 9 Ιουνίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. από εύπορους γονείς και έζησε επί βασιλείας Θεοδοσίου του Μικρού.

Ο Άγιος Κύριλλος ήταν ανεψιός του αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Θεοφίλου, έλαβε μεγάλη θεολογική μόρφωση και έγινε διάδοχος του θείου του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της δευτερόθρονης Εκκλησίας Αλεξανδρείας.

Όταν συγκροτήθηκε η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, ο Κύριλλος υπήρξε πρόεδρος αυτής, και συνετέλεσε να γκρεμιστούν οι κακοδοξίες του δυσσεβούς Νεστορίου για το πρόσωπο της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου. Να σημειωθεί ότι στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο μεταξύ άλλων αποφάσεων επαναβεβαιώθηκε, με τον 8ο κανόνα της, το Αυτοκέφαλο της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου.

Με τα πολλά πνευματικά κατορθώματα, την ενάρετη ζωή και το πλούσιο θεολογικό, εκκλησιαστικό συγγραφικό του έργο, ο Κύριλλος αναδείχθηκε σπουδαία πατερική μορφή. Παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο την 9η Ιουνίου του 444 μ.Χ., αφού πατριάρχευσε για 32 περίπου χρόνια. Δικαίως ο Άγιος Αναστάσιος ο Σιναΐτης τον προσονόμασε «σφραγίδα των Πατέρων».

Η μνήμη του Αγίου Κυρίλλου επαναλαμβάνεται και στις 18 Ιανουαρίου μαζί με τον προκάτοχό του Άγιο Αθανάσιο Αλεξανδρείας, ένεκα της μεγάλης θεολογικής τους εμβέλειας και την καταξίωσή τους ως Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας.

Να σημειωθεί ότι απόψε τελείται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου στους ουρανούς.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials