Μνήμη του Αγίου Λέοντος, Πάπα Ρώμης | 18 Φεβρουαρίου

Share

Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Λέοντος Πάπα Ρώμης, των Μαρτύρων Δωροθέου και Θεοδούλου, του Οσίου Κοσμά και του Αγίου Νικολάου Πατριάρχου Γεωργίας.

Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ρώμη, περί τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Από παιδικής ηλικίας εισήλθε στην Εκκλησία και σύντομα χειροτονήθηκε διάκονος των επισκόπων Ρώμης. Ένεκα του Ορθόδοξου φρονήματος, της σύνεσης και της σωφροσύνης του, διακρίθηκε στην αρετή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε στο στίβο της ζωής και έφθασε σε ύψη πνευματικής ωρίμασης. Η Εκκλησία τον κατέστησε Πάπα Ρώμης στις 29 Σεπτεμβρίου το έτος 440 μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με τη φωτισμένη προσωπικότητά του, βοηθούσε στη διατύπωση του όρου Πίστεως, σύμφωνα με το θεολογικό περιεχόμενο της επιστολής του, που προσκόμισαν οι τέσσερεις αντιπρόσωποί του. Σε αυτή αναφερόταν στην αλήθεια για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και τις δύο φύσεις, τη θεία και την ανθρώπινη.

Ο Άγιος Λέων Πάπας Ρώμης κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα το 460 μ.Χ.

Η πρωτόθρονος Εκκλησία της Ρώμης, πριν το σχίσμα μεταξύ της ανατολικής και δυτικής Εκκλησίας του 1054 μ.Χ., ανέδειξε σπουδαίες και φωτεινές προσωπικότητες Αγίων επισκόπων και ομολογητών της Ορθοδόξου Πίστεως, όπως τον τιμώμενο σήμερα Άγιο Λέοντα, πάπα Ρώμης.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials