Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος | 17 Φεβρουαρίου

Share

Η Αγία μας Εκκλησία στις 17 Φεβρουαρίου εορτάζει ένα ακόμη στρατιωτικό Μάρτυρα. Τον Μεγαλομάρτυρα  Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα. Προ ημερών, στις 8 Φεβρουαρίου εορτάσαμε τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη.

Ο Αγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από το χωριό Αμάσεια στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.), Γαλερίου (305 – 311 μ.Χ.) και Μαξιμίνου (305 – 312 μ.Χ.). Ονομάζεται Τήρων, διότι κατετάγη στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων, διοικούμενο υπό του πραιπόσιτου Βρίγκα.

Διαβλήθηκε στον πραιπόσιτο ως Χριστιανός και εκλήθηκε σε εξέταση και απολογία για το εάν όντως πιστεύει στο Ιερό Ευαγγέλιο και τον Λυτρωτή Ιησού Χριστό. Εκεί ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό χωρίς δισταγμό και με θάρρος το οποίο αντλούσε από την χάριν του Αγίου Πνεύματος. Ο διοικητής Βρίγκας δεν θέλησε να προχωρήσει στην σύλληψη και τιμωρία του Αγίου Θεοδώρου, αλλά τον άφησε να σκεφτεί και να του απαντήσει αργότερα. Πίστευε, μάταια, ότι ο Θεόδωρος θα άλλαζε φρόνημα και θα θυσίαζε οικειωθελώς στα είδωλα. Ο Θεόδωρος, ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού, όχι μόνο παρέμεινε αμετακίνητος στην πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέας μαζί με το μεγαλοπρεπή είδωλό της. Αμέσως τότε συνελήφθη και ρίχτηκε από τους φανατικούς ειδωλολάτρες σε πυρακτωμένη κάμινο, όπου και ετελειώθηκε μαρτυρικά προς δόξαν Θεού.

Να σημειωθεί ότι τελείται Σύναξη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος το Σάββατο της Α’ εβδομάδος των Νηστειών, δηλαδή την ημέρα που ο Άγιος έκανε το θαύμα των κολλύβων σώζοντας τον ορθόδοξο λαό από τα μιασμένα ειδωλόθυτα, τα οποία επρόκειτο από άγνοια να φάει.

Τα παλαιά χρόνια ετελείτο η Σύναξη των πιστών στο αγιότατο Μαρτύριο του Αγίου Θεοδώρου, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή του Φωρακίου ή Σφωρακίου,

Στην Αγιογραφία, ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται σε τεσσάρων ειδών μορφές. Είτε μόνος με στρατιωτική στολή, είτε αντιμετωπίζοντας ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. Πάντα φέρει στρατιωτική στολή.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email
Related Posts

Socials