Μνήμη του οσίου Κυριακού, του οσίου Συμεών του εν τω Θαυμαστώ όρει | 24 Μαΐου

Share

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την απόδοση του Πάσχα. Για μια ακόμη φορά, κατά το παρόν εκκλησιαστικό έτος, τελούμε την ακολουθία της Αναστάσεως, αφού συμπληρώνεται ο κύκλος των ημερών και γίνεται η απόδοση-ολοκλήρωση, όπως ονομάζεται, της εορτής του Πάσχα (που εφέτος εορτάσαμε στις 16 Απριλίου). Βέβαια, κάθε Σάββατο απόγευμα με τον Εσπερινό και Κυριακή με τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, οι Χριστιανοί ζουν διαρκώς το γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού. Αφού σ΄ αυτό το ιστορικό και θαυμαστό γεγονός στερεώθηκε η δημιουργία ολόκληρη.

Επίσης, σήμερα, 24η  Μαΐου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Κυριακού, ο οποίος μόνασε στην περιοχή της Ευρύχου του Μόρφου.

Δυστυχώς, δεν μας είναι γνωστά ο βίος και η εποχή ακμής του. Όμως, λίγο έξω και βόρεια της κοινότητας Ευρύχου, όπου και η προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Μόρφου, σώζεται ναός προς τιμήν του, που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα, καθώς και εικόνα του της ιδίας εποχής. Ο τάφος του Οσίου είναι κτιστός, προσαρτημένος στο ναό. Το εικόνισμα, σύμφωνα με την επιγραφή είναι έργο του Λαυρεντίου αρχιδιακόνου, το έτος 1807.

Επίσης τιμάται η μνήμη του οσίου Συμεών του εν Θαυμαστώ όρει.

Ο Όσιος Συμεών έζησε επί Ιουστίνου Β’ (574 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας, αλλά γεννήθηκε στην περίφημη και δοκιμαζόμενη σήμερα, Αντιόχεια.

Σε ηλικία πέντε ετών έζησε τον τρομερό σεισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο πατέρας του Ιωάννης. Όμως η μητέρα του Μάρθα (4 Ιουλίου) διασώθηκε, διότι απουσίαζε από την πόλη, όπως και ο Συμεών, ο οποίος είχε πάει να προσκυνήσει στο ναό του Αγίου Στεφάνου. Έκτοτε, με επιμέλεια και φόβο Θεού, η Μάρθα ανέτρεφε και μεγάλωνε το γιο της.

Αργότερα ο Συμεών, σε ώριμη νεανική ηλικία, μετέβη στη Σελεύκεια, κοντά στο όρος του χωριού Πίλασα, σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι όπου μόναζε ένας σπουδαίος και έμπειρος ασκητής, ο Ιωάννης. Κοντά του ο Συμεών μελέτησε τη Βίβλο και ασκήθηκε στην προσευχή και την ταπεινοφροσύνη. Γρήγορα έγινε παράδειγμα μίμησης και για τούς άλλους αδελφούς της Μονής.

Όμως ο διάβολος, ο οποίος μισεί την αρετή και την πνευματική πρόοδο των ανθρώπων, έβαλε κάποιο φθονερό συμμοναστή του να τον σκοτώσει με μαχαίρι, αλλά από θαύμα το χέρι του ξεράθηκε επί τόπου. Ο αμνησίκακος Συμεών όχι μόνον δεν θύμωσε, αλλά και προσευχήθηκε θερμά στον πανσθενουργό Κύριο να θεραπεύσει τον πνευματικό αδελφό του, όπως και έγινε.

Αργότερα, αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος σ’ έναν τόπο όπου υπήρχαν μόνο ξερόλιθοι. Εκεί έζησε σκληρή ασκητική ζωή επί σαράντα πέντε έτη. Κοιμήθηκε ειρηνικά και αξιώθηκε της αιωνίου μακαριότητας το 590 μ.Χ., σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών.

Ο Όσιος Συμεών αξιώθηκε του χαρίσματος της προοράσεως και της θεραπείας ασθενειών. Έτσι, προανήγγειλε την κοίμηση του διδασκάλου του, την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Εφραίμ (545 μ.Χ.), τους σεισμούς της Αντιόχειας και Κωνσταντινουπόλεως (557 μ.Χ.) και άλλα γεγονότα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Related Posts

Socials