Αν είμαστε νηφάλιοι, όλα αυτά διαλύονται. Ήταν ένας μοναχός που μόλις άρχιζε να κάνει την ακολουθία του, τον έπιανε ρίγος και πυρετός, πονούσε το κεφάλι του και τότε έλεγε στον εαυτό του: “Να, είμαι άρρωστος και κάποια ώρα μπορεί να πεθάνω, λοιπόν ας σηκωθώ πριν πεθάνω και ας κάνω την ακολουθία μου”.
Είπε η αμμάς Θεοδώρα:
“Καλό πράγμα είναι η ζωή της ησυχίας, ο συνετός άνθρωπος ησυχάζει, αληθινά, είναι σπουδαίο να ζει τον ησύχιο βίο η μοναχή ή ο μοναχός και προπάντων οι νέοι.
Να ξέρεις όμως ότι, αν κάποιος έχει την πρόθεση να ζήσει τη ζωή της ησυχίας, έρχεται αμέσως ο πονηρός και βαρύνει την ψυχή με ακηδία, με αδιαφορία, με λογισμούς, βαρύνει και το σώμα με αρρώστιες, με ατονία, με λύσιμο των γονάτων και όλων των μελών, γενικά παραλύει τη δύναμη της ψυχής και του σώματος, οπότε λέει κανείς “είμαι άρρωστος και δεν μπορώ να κάνω την ακολουθία μου”.
Όμως αν είμαστε νηφάλιοι, όλα αυτά διαλύονται. Ήταν ένας μοναχός που μόλις άρχιζε να κάνει την ακολουθία του, τον έπιανε ρίγος και πυρετός, πονούσε το κεφάλι του και τότε έλεγε στον εαυτό του: “Να, είμαι άρρωστος και κάποια ώρα μπορεί να πεθάνω, λοιπόν ας σηκωθώ πριν πεθάνω και ας κάνω την ακολουθία μου”.
Με αυτόν τον λογισμό πίεζε τον εαυτό του και έκαμνε την ακολουθία του και μόλις σταματούσε η προσευχή, σταματούσε και ο πυρετός, και πάλι την ώρα της ακολουθίας ερχόταν ο πυρετός, και πάλι την ώρα της ακολουθίας ερχόταν ο πυρετός, και ξανά μ΄ αυτόν τον λογισμό αντιστεκόταν ο αδελφός και έκαμνε την ακολουθία του και τελικά νίκησε τον αρνητικό λογισμό.
Γεροντικό
«Η ελεημοσύνη δόθηκε από τον Θεό ως εντολή της αγάπης. Καλή λοιπόν είναι η ελεημοσύνη, με την οποία διασκορπίζεται ο πλούτος. Ενώ φαινομενικά ο πλούτος μοιράζεται με την ελεημοσύνη, στην πραγματικότητα συγκεντρώνεται, γιατί, όπως ένας αγρότης που σπέρνει στη γη και στη συνέχεια συλλέγει τους καρπούς, έτσι και η ελεημοσύνη, φαίνεται πως προσφέρεται στους άλλους, εμώ ουσιαστικά επιστρέφει σε εκείνον που την παρείχε.
Το μέγεθος της ελεημοσύνης δεν εκτιμάται με κριτήριο τα χρήματα που κάποιος έδωσε, αλλά με κριτήριο τη θέληση εκείνου που προσφέρει…Η γενναιοδωρία δεν εκτιμάται ανάλογα με το μέγεθος της δωρεάς, αλλά ανάλογα με τη διάσταση που έχει το δώρο σε σχέση με τον εσωτερικό πλούτο του δωρητή.
Βασίλισσα των αρετών είναι η ελεημοσύνη, η οποία ως καλύτερο μέσο, ανοίγει γρήγορα τις πόρτες του ουρανού για τους ελεήμονες. Η ελεημοσύνη είναι μητέρα της αγάπης, αυτή είναι φάρμακο για τα αμαρτήματα, κάθαρση για την αμαρτία της ψυχής μας, κλίμακα στηριγμένη στον ουρανό, καθώς συνδέει με το σώμα του Χριστού».
(Απόσπασμα από το βιβλίο του π. Δημητρίου Φουρλεμάδη, “Ελεημοσύνη”, εκδ. Ορθόδοξη Κιβωτός, Αθήνα 2020, σελ. 31-32)
Πηγή: ikivotos.gr