Εκδρομή στο Νομό Αργολίδας

Share

Η Ενορία μας στις 23/09/2017 πραγματοποίησε ολοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος.

Η περιήγηση ξεκίνησε με την επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά του Ιατρού, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου. Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας ξεναγήσει στο μουσείο που βρίσκεται κάτω από το Ναό, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το πολύτιμο έργο του.

Στη συνέχεια ακολούθησε περιήγηση στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου, την πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η πρώτη στάση μας ήταν στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, συνήθιζε να εκκλησιάζεται φτάνοντας πολύ νωρίς το πρωί για να διαβάσει τον Εξάψαλμο, καθήμενος σε ένα στασίδι, που καθόλου δεν υποδήλωνε τιμητική θέση. Έξω από τον αγαπημένο του Ναό επρόκειτο να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, όταν και δολοφονήθηκε από τον Κωνσταντίνο και τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη. Στον ίδιο δρόμο είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις κατοικίες του Δ. Υψηλάντη και της Μ. Μαυρογένους.

                

Επόμενη στάση υπήρξε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου,  ο ιστορικότερος ναός της πόλης, καθώς εκεί έγινε η κηδεία των Παλαιών Πατρών Γερμανού (1824), Δημ. Υψηλάντη (1832) και η κηδεία του Καποδίστρια (1831). Αποτέλεσε τον Καθεδρικό Ναό του Βασιλείου και μπορεί κανείς σήμερα να δει στο ναό, τον θρόνο του Όθωνα, όπου ο νεαρός Βασιλιάς, παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία.

 

Ακολούθησε βόλτα στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης του Ναυπλίου και χαλαρωτικός καφές στην Πλατεία Συντάγματος.

Κατόπιν επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Κεφαλαρίου Άργους που είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο και βρίσκεται σε μια περιοχή που το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου την κάνουν μαγευτική.

 

 

 

Στο Κεφαλάρι γευματίσαμε σε έναν όμορφο χώρο, όπου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την μπογάνα, το τοπικό φαγητό της περιοχής, αλλά και να διασκεδάσουμε με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

                               

 

Η εύθυμη διάθεση και η αμεσότητα που αναπτύχθηκε μεταξύ μας επικύρωσαν τους στόχους της εκδρομής, που εκτός από την τόνωση του θρησκευτικού συναισθήματος, είναι και η καλλιέργεια της ανθρώπινης επαφής μεταξύ ανθρώπων που ζούνε στην ίδια γειτονιά, αλλά δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Ήταν ένα βήμα που μας έκανε να έρθουμε πιο κοντά και να μοιραστούμε στιγμές, εικόνες και εμπειρίες.

Τελευταία στάση μας ήταν το προσκύνημα στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμίου, η οποία βρίσκεται σε μια καταπράσινη και εξαιρετικής θέας τοποθεσία. Εκεί ζουν 34 μοναχές. Με την είσοδό μας στο Μοναστήρι και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε αρτοκλασία, αισθανθήκαμε βαθιά κατάνυξη και πνευματική αγαλλίαση, ακούγοντας τα γαλήνια λόγια και τις ευχές της Ηγουμένης.

                              

Αναχωρώντας από το Μοναστήρι, αφού επιβιβαστήκαμε στα πούλμαν, το κέφι συνεχίστηκε αμείωτο και ελλείψει μουσικής υπόκρουσης, κάποιοι «τολμηροί» ανέλαβαν με τις όποιες φωνητικές τους δυνατότητες να διασκεδάσουν και τους υπόλοιπους τραγουδώντας γνωστά λαϊκά άσματα. Το χειροκρότημα που απέσπασαν ήταν σίγουρα περισσότερο για την φιλότιμη προσπάθεια παρά για τις φωνητικές τους ικανότητες. Την επόμενη φορά καλύτερα…..!

Ο δρόμος της επιστροφής βρήκε τον καθένα από εμάς γεμάτο με λυρικές εικόνες της ελληνικής φύσης, ιστορικές μνήμες και κυρίως με βαθύ θρησκευτικό αίσθημα.

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials