Ποιος έχει δει άνθρωπο πού να λάμπει με τίς αρετές του, αλλά να φαίνεται ευκαταφρόνητος στους ανθρώπους; Πού ή ζωή του να είναι φωτεινή και να είναι σοφός στη γνώση, αλλά να έχει ταπεινό φρόνημα;
Μακάριος είναι όποιος κατά Θεόν ταπεινώνει τον εαυτό του σε όλες τίς περιστάσεις και μπροστά σε όλους τους ανθρώπους, γιατί αυτός θα δοξαστεί γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος, πού ταπεινώνει τον εαυτό του και τον μικραίνει, από το Θεό δοξάζεται. Και αν κανείς υπομένει και πείνα και δίψα για την αγάπη του Θεού, όπως οί Απόστολοι και οί Μάρτυρες, θα τον μεθύσει ό Θεός με τα επουράνια αγαθά του.Και όποιος δεν έχει να ντυθεί για την αγάπη του Θεού, τον ντύνει ό Θεός με τη στολή της αφθαρσίας και της δόξας.
Και όποιος ζει στη φτώχεια για την αγάπη του Θεού, ό Θεός τον παρηγορεί με τον αληθινό του πλούτο. Ταπείνωσε τον εαυτό σου για την αγάπη του Θεού, όπως ό Κύριος και οί Άγιοι, και χωρίς να το καταλάβεις θα δοξαστείς πολύ σε όλη σου τη ζωή.
Να θεωρείς τον εαυτό σου αμαρτωλό, για να είναι δίκαιη όλη ή ζωή σου. Μη φανερώνεις τη σοφία σου, για να μην υψηλοφρονήσεις, και μη κάνεις το σοφό, ενώ είσαι αμαθής. Και εάν τον αφελή και τον αμαθή η ταπείνωσή του τον υψώνει, πόσης άραγε τιμής θα γίνει πρόξενος (η ταπείνωση) για τους μεγάλους και σπουδαίους ανθρώπους;
Να φεύγεις μακριά από την κενοδοξία, και θα δοξαστείς. Να φοβάσαι την υπερηφάνεια, και θα θεωρείσαι σπουδαίος. Ή κενοδοξία δε δόθηκε στους ανθρώπους από το Θεό, ούτε η υψηλοφροσύνη στις γυναίκες. Αν με τη θέλησή σου απαρνήθηκες, μοναχέ, όλα τα κοσμικά πράγματα, για τιποτένιο πράγμα σε καμιά περίπτωση να μη φιλονικήσεις. Αν σιχάθηκες την κενοδοξία, φεύγε μακριά άπ’ αυτούς πού την κυνηγούν. Να αποφεύγεις αυτούς πού αγαπούν τίς περιουσίες και να μη ζητάς αλλά αποκτήματα.
Να συναναστρέφεσαι με αυτούς πού έχουν ταπείνωση, και θα μάθεις και συ τους τρόπους τους. Γιατί αν το να βλέπεις τους ταπεινούς είναι ωφέλιμο, πόσο μάλλον ή διδασκαλία τους.
Να τιμάς τον πλησίον σου
Πίεσε τον εαυτό σου, όταν συναντήσεις ένα άλλον άνθρωπο, να τον τιμήσεις πάνω από την αξία του. Φίλησε του τα χέρια και τα πόδια, και κράτησε τα χέρια του με πολλή τιμή και βάλε τα στα μάτια σου, και παίνεψε τον και γι’ αυτά πού δεν έχει. Και όταν αποχωρισθεί από σένα, πες γι’ αυτόν ότι καλό και σπουδαίο γιατί με αυτό τον τρόπο, ή με παρόμοιους τρόπους, τον προσελκύεις στο καλό, και τον αναγκάζεις να ντρέπεται για τα καλά λόγια πού του απηύθυνες.
Και σπέρνεις μέσα του σπέρματα αρετής. Κι όσο για σένα, από μια τέτοια συνήθεια πού αποκτάς με τον καιρό, τυπώνεται μέσα σου αγαθός χαρακτήρας, και αποκτάς πολλή ταπείνωση, και χωρίς κόπο κατορθώνεις μεγάλες αρετές.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κι αν έχει αυτός κάποια ελαττώματα, καθώς εσύ τον τιμάς, με ευχαρίστηση δέχεται εκ μέρους σου τη θεραπεία από συστολή για την τιμή πού του απέδωσες.
ΆΓΙΟΥ ΙΣΑΑΚ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ
Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου, Υπ. Δρα ΕΚΠΑ
Φοβόμαστε την Εξομολόγηση! Ναι, είναι αλήθεια. Κυρίως φοβόμαστε την ταπείνωση, την ακύρωση και αποκοπή του ιδίου, του δικού μας θελήματος. Στην Εξομολόγηση ακυρώνεις το θέλημά σου, υποτάσσεις τον εαυτό σου στη Χάρη του Θεού, χαμηλώνεις το ανάστημά σου μπροστά στον λειτουργό του Υψίστου.
Στην αρχαία Εκκλησία, ένεκα του περιορισμένου αριθμού του ποιμνίου, η Εξομολόγηση των πιστών γινόταν δημοσία, με αποτέλεσμα ο πιστός να ταπεινώνεται έμπροσθεν όλων και να ζητά δι᾿ ευχών και προσευχών τους να ενταχθεί και πάλι σε οδό επανόδου. Αργότερα, για ποιμαντικούς και πρακτικούς λόγους, το μυστήριο της Εξομολογήσεως, που ανήκει στα υποχρεωτικά και επαναλαμβανόμενα μυστήρια, ως και αυτό της Θείας Ευχαριστίας, επικράτησε να γίνεται κατά μόνας, ουχί μπροστά σε εικόνες, αλλά σε λειτουργό του Θεού, ώστε να ταπεινώνεται ο πιστός και να λαμβάνει δύναμη και θέση αφετηριακή για ένα νέο ξεκίνημα.
Η φιλαυτία, η εγωπάθεια, οι πονηροί λογισμοί για την εγκυρότητα και αξιοπιστία του προσώπου και του εξομολόγου-πνευματικού, η έλλειψη πίστης και γνώσης των Γραφών, η χλιαρότητα επί των πνευματικών ζητημάτων είναι κάποιες από τις αιτίες που μάς απομακρύνουν και μάς κρατούν δέσμιους της αμαρτίας, τραβώντας μας μακριά από το «δεύτερο βάπτισμα», ως καλείται η Εξομολόγηση.
Ο Όσιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης εστιάζει στη χλιαρή πίστη, που χαρακτηρίζει πολλούς χριστιανούς: «Η Εξομολόγηση, όπου ατονεί, γίνεται γιατί ο άνθρωπος δεν έχει πίστη. Μιλάει και γράφει για τον Χριστό, συμπεριφέρεται ως χριστιανός, αλλά τυπικά, επιδερμικά, σχεδόν υποκριτικά, χωρίς να εμβαθύνει στην ουσία των λεγομένων και πραχθέντων. Όμως, χωρίς Εξομολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει πνευματική ζωή και πρόοδος επί των υψηλών».