Την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου η Ενορία μας πραγματοποίησε απογευματινή Προσκυνηματική εκδρομή στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, όπου φιλοξενείται αυτό το διάστημα η τιμία κάρα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου από την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσικό) του Αγίου Όρους και τελείται το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Ο Οικουμενικός Άγιος Σιλουανός», υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Μετά την άφιξή μας στον Ιερό Ενοριακό Ναό προσκυνήσαμε με ευλάβεια την τιμία κάρα του Αγίου Σιλουανού και οι Ιερείς μας τέλεσαν Ιερά Παράκληση και Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας προς τιμή του Αγίου και της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ακολούθως μεταβήκαμε στο Παρεκκλήσι του Ναού, όπου παρακολουθήσαμε τη διεθνή επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιείται με αφορμή τα 80 έτη από την κοίμηση του Αγίου Σιλουανού και τα 30 έτη από την αγιοκατάταξή του. Η πρώτη εξαίρετη εισήγηση έγινε από τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή ΑΠΘ, Πρωτοπρ. Βασιλείο Καλλιακμάνη, με θέμα «Η αγάπη προς τους εχθρούς στη διδασκαλία του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου». Ο π. Βασίλειος με τον εύληπτο και συνάμα επιστημονικό λόγο του επισήμανε ότι ο Άγιος Σιλουανός αποτελεί με τη βαθιά καρδιά του και την πνευματική του πείρα ένα λαμπρό κρίκο σε μια αλυσίδα Αγίων της πίστης μας. Ο Άγιος δίδασκε ότι η δύναμη της αγάπης απέναντι και στους εχθρούς αποτελεί την πεμπτουσία της αγάπης προς τον Κύριό μας, που είναι η μεγαλύτερη εντολή της Αγίας Γραφής. Μέσω του αδελφού μας γνωρίζουμε τον εαυτό μας, αποκτούμε αυτογνωσία και στη συνέχεια με πολύ πνευματικό αγώνα Θεογνωσία, προσεγγίζουμε δηλαδή το Θεό Πατέρα μας και συνειδητοποιούμε ότι είμαστε Θεοειδείς. Όμως η επαινετή αγάπη είναι επίπονη, προϋποθέτει έργα και αλήθεια και καρποφορεί με πύρινη προσευχή και Άνωθεν βοήθεια. Κορυφαία και τέλεια αγάπη ήταν η αγάπη της Θεομήτορος. Ωστόσο εμείς, τόνισε ο π. Βασίλειος, είμαστε τρεπτοί και για να μην αποπροσανατολιζόμαστε χρειαζόμαστε εκκλησιολογική βάση και συνεχή πνευματική καθοδήγηση, κι αν δεν μπορούμε να είμαστε ήλιοι στον ουρανό, όπως ήταν οι Άγιοι μας, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να είμαστε μικρά αστέρια!
Ακολούθως η Δρ. κ.Υulia Buzykina, Ιστορικός τέχνης – Αναπλ. Δ/ντρια Έρευνας & Εκπαιδευτικού έργου του Ρωσικού Μουσείου Εικόνων Μόσχας με την εισήγησή της «Θεοφάνης ο Έλληνας και η ρωσική τέχνη» μας μύησε στην ιδιαιτερότητα της τεχνοτροπίας του κορυφαίου αυτού αγιογράφου που σε δύσκολους χρόνους, μετέφερε τις πολιτιστικές επιρροές και αξίες από την Κωνσταντινούπολη στις μεγάλες πόλεις της Ρωσίας και με το έργο του κόσμησε πολλούς ναούς.
Μετά από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη Σαββάκη για την φιλοξενία του και τους εκλεκτούς εισηγητές για τον πλούτο των γνώσεων τους, στις οποίες μας έκαναν κοινωνούς.
Όλοι μας έμπλεοι από τις συγκινήσεις και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που ζήσαμε, από όσα αξιοθαύμαστα και ωραία είδαμε και ακούσαμε, αισθανθήκαμε εσωτερική πληρότητα ψυχική ευχαρίστηση και πνευματική ανάταση. Επιστρέψαμε στην Ενορία μας με την καρδιά μας γεμάτη από ευλογίες και συναισθήματα χαράς και συνειδητοποιήσαμε ότι η ζωή μας γίνεται πιο πλούσια και πιο ενδιαφέρουσα όταν αποζητά τα υψηλά και τα πνευματικά, που μας καθιστούν ανθρώπους (= άνω θρώσκοντες), με όλη τη σημασία της λέξεως.