Προσκυνηματική εκδρομή στη Φθιώτιδα

Share

Η ενορία μας πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή την Κυριακή 12/11/2017 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και  Αγάθωνος στη Φθιώτιδα. Μετά  το πέρας της Θείας Λειτουργίας ξεκινήσαμε με πολύ καλή διάθεση και ύστερα από ένα υπέροχο ταξίδι φθάσαμε στη Μονή, που βρίσκεται στο όρος Οίτη. Η Μονή κτίστηκε τον 15ο αι. και είναι βυζαντινής τεχνοτροπίας. Εκεί μας υποδέχθηκε ο ηγούμενος της Μονής, μας πληροφόρησε για το καθολικό της, για τον άγιο βίο του Οσίου Αγάθωνα και για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε την περίοδο της Επανάστασης, όταν και καταστράφηκε από τον Δράμαλη. Ωστόσο η προσφορά του μοναστηριού δε σταματά εκεί, καθώς την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, ο «παπα-Ανυπόμονος» μνημονεύεται ακόμη για το επαναστατικό του φρόνημα έναντι των Γερμανών. Τέλος σημαντική φυσιογνωμία της Μονής υπήρξε και ο πατέρας Βησσαρίωνας που το σκήνωμά του διατηρείται ακόμη άφθαρτο αναβλύζοντας μια υπερκόσμια ευωδία 26 χρόνια μετά την κοίμησή του, πράγμα που αποτελεί ένδειξη του οσιακού του βίου. Στη συνέχεια τελέσαμε αρτοκλασία και θαυμάσαμε το φυσικό περιβάλλον.

Ακολούθως γευματίσαμε στο πλατανόδασος  της Υπάτης, όπου γευτήκαμε παραδοσιακές λιχουδιές, νιώσαμε την ευεργετική επίδραση του φυσικού κάλλους με τους καταρράκτες  και χαλαρώσαμε πρόσκαιρα από τους ασφυκτικούς ρυθμούς της Αθήνας.

Έπειτα κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας που βρίσκεται κοντά στις Θερμοπύλες, στο όρος Καλλίδρομο. Σε αρκετά κατανυκτικό κλίμα κατά το μούχρωμα τελέσαμε αρτοκλασία και νιώσαμε υπέροχα ευλαβικά συναισθήματα ατενίζοντας στο ημίφως την εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου με τη γαλήνια ματιά της να αποκρυσταλλώνεται στις καρδιές όλων μας. Ο ιερέας της Μονής μας έδωσε πληροφορίες για την Παναγία τη Δαμάστα που κατά την επικρατέστερη εκδοχή δαμάζει τον πόνο και τα πάθη μας, τον επιβλητικό ναό και τις αγιογραφίες. Εξήρε την προσφορά της κατά την Επανάσταση, καθώς υπήρξε ορμητήριο των οπλαρχηγών Δυοβουνίωτη και Δίακου, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι έθνος και ορθοδοξία λειτουργούν αλληλένδετα και με σύμπνοια ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Τέλος η ηγουμένη μας προσέφερε κέρασμα στο υπέροχο αρχονταρίκι της Μονής, όπου νιώσαμε μια ωραία συντροφιά.

Ήρθε η ώρα της επιστροφής και με τη μουσική, τη συζήτηση και κυρίως την καλή διάθεση σμιλεύουμε ενοριακή συνείδηση. Ακολουθεί η ώρα της εσωτερικής μας ενδοσκόπησης! Σίγουρα η σημερινή μέρα είχε πολλά να προσφέρει στις καρδιές όλων μας!

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials