ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ:«Σχέσεις γονέων και παιδιών: πνευματικότητα και ενσυναίσθηση στη διαχείριση προβλημάτων».

Share

Την Κυριακή 19/11/2017 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη τέταρτη συνάντηση της σχολής γονέων του Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων με ομιλήτρια την Δρ. Αναστασία Αθανασούλα-Ρέππα, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και θέμα: « Σχέσεις γονέων και παιδιών: πνευματικότητα και ενσυναίσθηση στη διαχείριση προβλημάτων».

Την εκλεκτή προσκεκλημένη παρουσίασε ο πατέρας Θεολόγος, δίνοντας έμφαση στην αξιόλογη εκπαιδευτική και επιστημονική της πορεία, την οποία έχει συγκεράσει με βαθιά και ουσιαστική πνευματικότητα, απότοκο και των οικογενειακών καταβολών της .

Αρχικά η κα Ρέππα εξέφρασε τις ευχαριστίες της στον πατέρα Θεολόγο για την μακρόχρονη φιλία και συνεργασία τους και για τη δυνατότητα που της δόθηκε να μιλήσει σε έναν χώρο ιδιαίτερα αγαπημένο της. Έπειτα όρισε με εύληπτο και τεκμηριωμένο λόγο τις έννοιες της ενσυναίσθησης και της πνευματικότητας και επισήμανε ότι μας  βοηθούν τόσο  στην αυτοβελτίωσή μας, όσο και στην επικοινωνία μας με τον συνάνθρωπο. Η πνευματικότητα τόνισε ως εσωτερική διεργασία καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το άτομο χειρίζεται τα θέματα του εαυτού του και μέσα από προσωπικές της ιστορίες μας έδειξε ότι η επαφή με τον Θεό και η Πίστη λειτουργεί λυτρωτικά στην ανθρώπινη Ψυχή. Αναφορικά με την ενσυναίσθηση, την κατανόηση δηλαδή  των συναισθημάτων του συνανθρώπου μας διευκρίνισε ότι συντελεί καταλυτικά στην ουσιαστική επικοινωνία των ανθρώπων. Μάλιστα έδειξε ότι η πνευματικότητα και η ενσυναίσθηση είναι αλληλεξαρτώμενες, γιατί μόνο όταν νιώθεις ισορροπία ξεφεύγεις από τον εγωκεντρισμό, αρχίζεις να νοιάζεσαι για τον άλλον και προχωράς σταδιακά σε κοινοτική δράση κάνοντας τρόπο ζωής το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό σου.

Μετά τη σύντομη εισήγηση προβλήθηκε ένα βίντεο για την πόλη των πηγαδιών του Χόρχε Μπουκάι, το οποίο αναφερόταν σε μια πόλη με πηγάδια, που επικοινωνούσαν μόνο με το στόμιό τους, στοίβαζαν μέσα άχρηστα πράγματα και διευρύνονταν συνεχώς μόνο σε πλάτος και όχι σε βάθος. Η διαφοροποίηση επήλθε από δύο μοναδικά πηγάδια, τα οποία πέταξαν όλα τα περιττά αντικείμενα και άρχισαν να σκάβουν βαθιά μέσα τους, ώσπου βρήκαν τελικά νερό, άνθισαν το περιβάλλον τους και επικοινωνούσαν ουσιαστικά. Το βίντεο αποτέλεσε αφόρμηση για διάλογο, προβληματισμό και πολύτιμα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα καταλήξαμε όλοι ότι μόνο αν σκάψουμε μέσα μας και πάψουμε να αποθησαυρίζουμε ανούσια πράγματα θα ανακαλύψουμε το μαργαριτάρι του ανώτερου εαυτού μας, θα αποκτήσουμε αυτογνωσία και μέσω αυτής θα προσεγγίσουμε και τον συνάνθρωπό μας. Έτσι θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ανήκουμε στον φθαρτό κόσμο, αλλά στόχος μας είναι ο πνευματικός κόσμος και η Ουράνια Βασιλεία. Εξάλλου το βάθεμα, φέρνει και πλάτεμα, καθώς η καρδιά μας διαχέει περισσότερη αγάπη και η αγκαλιά μας πλαταίνει για να χωρέσει περισσότερους ανθρώπους. Όλοι μετά το πέρας της ομιλίας συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη για ενδοσκόπηση και διαπιστώσαμε με την επιστημονική και προσωπική στάση της κας Ρέππα ότι η επιστήμη είναι σπουδαία όταν συνοδεύεται από την αρετή!

Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials