ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ: «Η αυτονομία του εφήβου σε σχέση με το γονεϊκό ύφος»

Share

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2017, στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων έγινε η τρίτη συνάντηση της Σχολής Γονέων, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας του κ. Μάριου Ψαραδέλλη, αποφοίτου του τμήματος Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα :

«Η αυτονομία του εφήβου σε σχέση με το γονεϊκό ύφος»

Η μεστή, σύντομη και ακαδημαϊκή παρουσίαση του θέματος, τα πορίσματα του οποίου  προήλθαν μετά  από ποσοτική  και ποιοτική έρευνα οδήγησαν  στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι η τάση για αυτονομία είναι σύμφυτη με την εφηβική ηλικία και πραγματοποιείται ομαλότερα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού γονεϊκού  ύφους. Ο δημοκρατικός γονέας  θέτει  σαφή όρια, λειτουργεί με υποστηρικτικό τρόπο, ενθαρρύνει την επικοινωνία και τις λεκτικές συναλλαγές και δείχνει ενεργό συμμετοχή στη ζωή του παιδιού. Ο έλεγχος που ασκείται γίνεται μέσα στα πλαίσια λογικών απαιτήσεων. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον τροφοδοτούνται με θετική ενέργεια, έχουν υψηλότερες σχολικές επιδόσεις και αποκτούν την απαραίτητη  υποδομή και αξίες  για την προσωπική τους ευημερία. Έτσι αυτό που χρειάζεται είναι μια «δημοκρατική σύμπραξη» και μια λειτουργική συνεργασία οικογένειας και παιδιού, η οποία θα αναδείξει τις προσωπικές του ανάγκες και  θα βελτιώσει τους διαύλους επικοινωνίας.

Στη συνέχεια ο π. Θεολόγος συνεχάρη τον Μάριο για την εξαιρετική εργασία του και επισήμανε ότι ορισμένες φορές με τη σωματική αδυναμία η θεία πρόνοια αποσκοπεί να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του ατόμου στην πνευματική δημιουργία και τον συναισθηματικό πλούτο. Ειδικότερα τόνισε ότι ο Μάριος διαθέτει οξυδέρκεια πνεύματος, ειδικές ικανότητες και έντονο συναισθηματισμό που τον καθιστούν ξεχωριστό. Τέλος ανακοίνωσε με πολλή χαρά την χορήγηση υποτροφίας στον Μάριο για το  Μεταπτυχιακό τμήμα της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας  του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Ολοκληρώνοντας σε κλίμα συγκίνησης ο Μάριος ευχαρίστησε  από καρδιάς την οικογένειά του, τους  συμφοιτητές, τους φίλους και τους ενορίτες για την συμμετοχή τους και εισέπραξε το πιο θερμό χειροκρότημα.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και σας ενημερώνουμε ότι η επόμενη συνάντηση της Σχολής Γονέων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 5:00 με θέμα :

«Σχέσεις γονέων και παιδιών: πνευματικότητα και ενσυναίσθηση στη διαχείριση προβλημάτων» με ομιλήτρια την κα Αναστασία Αθανασούλα-Ρέππα, καθηγήτρια Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.

[dt_slideshow scale_mode=”fit” autoplay=”true” posts=”about-us”]
Related Posts
Αφήστε μια απάντηση

Socials