Η γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ, λέγει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, είναι το ευτυχέστερο γεγονός που θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου.
Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, να προσδιορίζεται ως αιτία αυτού του υπερβολικά χαρμόσυνου γεγονότος κάτι που δεν θα μπορούσε και όντως, δε θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί – δηλαδή, η ανθρώπινη αμαρτία;
Ο κύριος και μόνος λόγος για την έλευση του Σωτήρος στη γη δεν είναι αρνητικός αλλά θετικός. Ο λόγος της Ενσάρκωσής Του δεν είναι η ανθρώπινη αμαρτία αλλά η θεία αγάπη: «Ο Θεός τα έκανε όλα αυτά για ένα και μόνο λόγο, για να κάνει γνωστή στον κόσμο την αγάπη που έχει».
Ενσαρκώθηκε «όχι για να μας λυτρώσει από τις αμαρτίες, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, αλλά μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την αγάπη που έχει ο Θεός για το σύνολο της Δημιουργίας Του».
Επισκόπου Διοκλείας Κάλλιστου Ware
Πολλές φορές αγανακτούμε και λέμε στον άλλο: «Δεν φοβάσαι τη δικαιοσύνη του Θεού, δεν φοβάσαι μη σε τιμωρήσει;».
Άλλη φορά πάλι λέμε: «Ο Θεός δεν μπορεί θα σε τιμωρήσει γι’ αυτό που έκανες» ή «Θεέ μου, μην κάνεις κακό σ’ αυτόν τον άνθρωπο γι’ αυτό που μου έκανε» ή «Να μην πάθει αυτό το πράγμα ο τάδε».
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, έχομε βαθιά μέσα μας την επιθυμία να τιμωρηθεί ο άλλος. Αντί, όμως να ομολογήσομε το θυμό μας για το σφάλμα του, παρουσιάζουμε με άλλον τρόπο την αγανάκτησή μας και, δήθεν, παρακαλούμε τον Θεό γι’ αυτόν. Έτσι, όμως, στην πραγματικότητα καταριόμαστε τον αδελφό.
Κι αν, αντί να προσευχόμαστε, λέμε, «να το βρεις απ’ τον Θεό, να σε πληρώσει ο Θεός για το κακό που μου έκανες», και τότε πάλι ευχόμαστε να τον τιμωρήσει ο Θεός. Ακόμη και όταν λέμε, «ας είναι βλέπει ο Θεός», η διάθεση της ψυχής μας ενεργεί κατά ένα μυστηριώδη τρόπο, επηρεάζει την ψυχή του συνανθρώπου μας και αυτός παθαίνει κακό.
Καταλάβατε, λοιπόν πώς οι κακές μας σκέψεις, η κακή μας διάθεση επηρεάζουν τους άλλους; Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε και τον τρόπο να καθαρίσομε το βάθος του εαυτού μας από κάθε κακία.
Όταν η ψυχή μας είναι αγιασμένη, ακτινοβολεί το καλό. Στέλνομε τότε σιωπηλά την αγάπη μας χωρίς να λέμε λόγια.
Ο Χριστός ποτέ δεν θέλει το κακό. Αντίθετα παραγγέλλει: «Ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς.
Από το βιβλίο: «Βίος και Λόγοι του Γέροντος Πορφυρίου»