Η γέννηση του Χριστού στη Βηθλεέμ, λέγει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, είναι το ευτυχέστερο γεγονός που θα μπορούσε ποτέ να συμβεί σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου.
Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, να προσδιορίζεται ως αιτία αυτού του υπερβολικά χαρμόσυνου γεγονότος κάτι που δεν θα μπορούσε και όντως, δε θα έπρεπε ποτέ να έχει συμβεί – δηλαδή, η ανθρώπινη αμαρτία;
Ο κύριος και μόνος λόγος για την έλευση του Σωτήρος στη γη δεν είναι αρνητικός αλλά θετικός. Ο λόγος της Ενσάρκωσής Του δεν είναι η ανθρώπινη αμαρτία αλλά η θεία αγάπη: «Ο Θεός τα έκανε όλα αυτά για ένα και μόνο λόγο, για να κάνει γνωστή στον κόσμο την αγάπη που έχει».
Ενσαρκώθηκε «όχι για να μας λυτρώσει από τις αμαρτίες, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, αλλά μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος την αγάπη που έχει ο Θεός για το σύνολο της Δημιουργίας Του».
Επισκόπου Διοκλείας Κάλλιστου Ware
Νά έχουμε την καλωσύνη, να προπορευόμαστε στην αγάπη, να προπορευόμαστε στην ευσπλαγχνία, να προπορευόμαστε σ᾿ εκείνο που θέλει ο Θεός.
Νά μη υπάρχη η φιλαυτία.
Νά μη θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας και στον αδελφό να μη δίνουμε σημασία.
Η αγάπη του Θεού είναι όλο ευσπλαχνία, είναι όλο συγχωρητικότητα και όλο συμπόνια.
Όταν θα αγαπούμε, θα συμπεριφερώμεθα και ανάλογα, δεν θα θέλουμε να πούμε για τον άλλο κακό, θα πονάμε για τον άλλο και δεν θα θέλουμε να τον προσβάλουμε, να του πούμε «λόγια», θα αισθανώμαστε συμπάθεια, για τον άλλο.
Νά προσέχουμε να μη προσβάλουμε, να μη πικράνουμε τον άλλο, να έχουμε ευγενική συμπεριφορά, να αγαπάμε τον πλησίον, να μη κρίνουμε και κατακρίνουμε κανένα.
Γερόντισσα Μακρίνα