Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Λόφου Κιλκίς

Share

Στην περιοχή του Λόφου στο βόρειο τμήμα του Κιλκίς βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο σύμφωνα με ιστορικές αναφορές χτίστηκε το 1856.

Ιδρύθηκε ύστερα από αίτημα χριστιανών της περιοχής προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τους πιστούς να αφιερώνουν την προσωπική τους εργασία για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στην δύσκολη περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα, μετέφεραν χέρι-χέρι τα υλικά πάνω στον λόφο για να χτιστεί μέσα σε ένα χρόνο η Ιερά Μονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι κατακτητές δεν είχαν δώσει άδεια προκειμένου να κατασκευαστεί καμπαναριό, καθώς δεν ήθελαν να είναι ορατό το μοναστήρι από απόσταση.

Η Μονή λειτουργούσε για πενήντα συνεχή έτη μέχρι την καταστροφή της από τους Ουνίτες. Από τις αρχικές της εγκαταστάσεις διασώθηκε μόνο το Καθολικό, με τις υπόλοιπες υποδομές να καταστρέφονται.

Περί τα μέσα του 20ου αιώνα, με πρωτοβουλίες του Αρχιμανδρίτη Χαρίτωνος Συμεωνίδη, χτίστηκαν κάποια κελιά με στόχο να εξυπηρετηθούν οι ιερομόναχοι που βρίσκονταν στην περιοχή για να προσευχηθούν και να μονάσουν.

Είκοσι χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε η επανίδρυση του μοναστηριού, με πρωτοβουλίες του τότε Μητροπολίτη Αμβροσίου. Ο εσωτερικός κανονισμός του μοναστηριού, που φιλοξενεί ανδρώα αδελφότητα, εγκρίθηκε το 2011.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το ξυλόγλυπτο τέμπλο εντός του Ναού, όπως και το λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο.

Η αρχιτεκτονική και η εικονογράφηση του Ναού έχουν επηρεαστεί από τις τάσεις που επικρατούσαν κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα.

Η Μονή πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, στις 3 Νοεμβρίου (ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου), στις 4 Νοεμβρίου (μνήμη του Αγίου Γεωργίου στου Καρσλίδη) και στις 21 Νοεμβρίου στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σε αυτές της ημερομηνίες το μοναστήρι κατακλύζεται από κόσμο που συρρέει από κάθε γωνιά της Ελλάδας για προσευχηθεί μέσα σε κλίμα κατάνυξης.

Related Posts

Socials