Η Ιερά Μονή Παναγιάς Ρεματιανής στη Λακωνία

Share

Το μοναστήρι της Παναγιάς Ρεματιανής είναι από τα ιστορικότερα της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης και βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων δίπλα στα χωριά Βρέσθενα και Μεγάλη Βρύση.

Φέρεται να πήρε το όνομά του από την ρεματιά που βρίσκεται στο σημείο όπου έχει χτιστεί.

Το αξιοσημείωτο στη συγκεκριμένη μονή είναι ότι το Καθολικό είχε χτιστεί κατά τους Βυζαντινούς χρόνους μέσα σε βράχο, ενώ φέρεται να επεκτάθηκε κατά τον 17ο αιώνα και να αγιογραφήθηκε έπειτα από δωρεά του Ζαχαρία Μακρή, ο οποίος μάλιστα ήταν ο κτήτωρ του Ιερού Ναού Γενεσίου Προδρόμου στο χωριό Μεγάλη Βρύση.

Η συμβολή του μοναστηριού κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ήταν σημαντική, με τους μοναχούς να βοηθούν τόσο πνευματικά όσο και οικονομικά τους κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με σχετική επιστολή, που έχει διασωθεί, το μοναστήρι επί Όθωνα το 1835 διαλύθηκε και αυτό γιατί το μοναστηριακό συγκρότημα είχε περιέλθει σε άθλια κατάσταση σε επίπεδο υποδομών.

Μέχρι και εκείνη την περίοδο στο μοναστήρι βρισκόταν κιβώτιο Αγίων Λειψάνων, τα οποία μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης.

Στις μέρες μας η Μονή αποτελείται από το Καθολικό και ένα συγκρότημα με κελιά, όπως και από μία σκήτη μέσα στον βράχο. Ο Ναός είναι τρουλαίος σταυροειδής και διατηρεί σε πολύ καλή κατάσταση ένα μεγάλο τμήμα από τον εσωτερικό του διάκοσμο.

Οι προσκυνητές θαυμάζουν και μένουν εντυπωσιασμένοι από την ζωηρότητα των χρωμάτων και την έντονη έκφραση των προσώπων.

Το μοναστήρι αρχικά εόρταζε την 21 Νοεμβρίου, ωστόσο σύμφωνα με γραπτές αναφορές, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν εκείνη την εποχή, η εορτή μετατέθηκε στις 23 Αυγούστου.

Σημαντική ημερομηνία για την Ιερά Μονή Παναγιάς Ρεματιανής ήταν η 2α Αυγούστου του 2009, όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, τέλεσε στον ιερό αυτό χώρο Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Related Posts

Socials