Το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ελλάδας με 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες!

Share

Το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ελλάδας με 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως βρίσκεται στο Τρίκορφο της Φωκίδας και κατασκευάστηκε από τους μοναχούς σε ανάμνηση του καμπαναριού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να αναβιώσει μία σελίδα της ιστορίας, αλλά και ένα σύμβολο της δόξας του Βυζαντίου.

Το συγκεκριμένο καμπαναριό βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, σε μια όμορφη πλαγιά κοντά στο χωριό Τρίκορφο της Φωκίδας και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό πως όποτε ηχεί στο σύνολο του ακούγεται από το Τρίκορφο Φωκίδας έως την Πάτρα και τους Δελφούς, δηλαδή σε αποστάσεις που αγγίζουν ακόμα και τα 100 χλμ.

Το μοναστήρι

Ηγούμενος και κτήτωρ της Μονής είναι ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο οποίος το 1984 ξεκίνησε την ανέγερση των χριστιανικών κατασκηνώσεων στο Τρίκορφο και των δυο μεγάλων Ιερών Μονών. Μιας ανδρώας αδελφότητος επ’ ονόματι του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ και Αγίου Αυγουστίνου και μιας γυναικείας επ’ ονόματι του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου.

Επίσης στο Μοναστήρι οι μοναχοί αγιογράφησαν σε φορητή εικόνα την Θεοτόκο και την αποκάλεσαν «Παναγία η Τρικορφιώτισσα», την οποία τιμούν κάθε έτος στις 15 Αυγούστου, ενώ εξέδωσαν και ειδική Παράκληση, την οποία έγραψε ο Υμνογράφος της Εκκλησίας Χαράλαμπος Μπούσιας και την οποία ψάλλουν καθημερινά στη Θεοτόκο.

Θεϊκό σημάδι

Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης ακολούθησε μια εσωτερική φωνή που ζητούσε το μεγάλο καμπαναριό της Αγια-Σοφιάς να χτυπήσει ξανά, συμβολίζοντας τη δόξα της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας. Πλέον, κάθε φορά που χτυπούν οι καμπάνες και ηχούν τα σήμαντρα, οι καρδιές των προσκυνητών ριγούν από συγκίνηση.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του μοναστηριού: «Ήταν λοιπόν και το Καμπαναριό της Μονής μας μια εκ Θεού έμπνευση… Από την ημέρα εκείνη με πολλές θυσίες βαλθήκαμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα και ήταν πράγματι μια μεγάλη στιγμή για το Γένος μας όταν χτύπησαν τα 400 σήμαντρα και οι 62 καμπάνες στην γιορτή του Αγίου Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου του 1994, διότι το 1453 οι καμπάνες της Αγια-Σοφιάς είχαν μείνει βουβές.

Κάθε φορά που κτυπούν οι καμπάνες και ηχούν τα σήμαντρα, δάκρυα γεμίζουν τα μάτια των προσκυνητών μας. Τα σήμαντρα κτυπούν κάθε 5 χρόνια στην εορτή του Αγίου Σεραφείμ, όπου ανεβαίνουν επάνω στο καμπαναριό 400 πιστοί και τα κτυπούν με το χέρι.

Οι 62 καμπάνες κτυπούν όλες μαζί στην εορτή του Αγίου Αυγουστίνου στις 15 Ιουνίου και του Αγίου Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου, στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, του Αγίου Νεκταρίου στις 9 Νοεμβρίου, τα Χριστούγεννα και το βράδυ της Ανάστασης».

 

Related Posts

Socials