Κάποιος αδελφός ερώτησε τον γέροντα Αρσένιο τον Σπηλαιώτη:
«Παππού, πολλοί μοναχοί συνηθίζουν να λένε τους Χαιρετισμούς στην Παναγία μας όταν εργάζονται αντί να λένε την Ευχή. Τί είναι καλλίτερα;»
Και απαντά ο γέροντας:
«Α! Τους Χαιρετισμούς πολύ τους αγαπά η Παναγία μας! Εμείς με τον Γέροντά μας, τους λέγαμε όταν εδουλεύαμε. Απ’ έξω τους λέγαμε, δύο, τρείς φορές την ημέρα!
Να, εδώ έχω ένα βιβλιαράκι με τους Χαιρετισμούς, που στην αρχή αναφέρει ότι, η Παναγία μας εφανερώθηκε σε πολλούς Αγίους και τους υποσχέθηκε ότι, οποίος λέει τους Χαιρετισμούς Της κάθε ημέρα, θα τον φυλάει και σ` αυτήν τη ζωή, αλλά και μετά θάνατο, θα τον υπερασπισθή ενώπιον του Υιού Της!»
Και συνέχισε ο γέροντας:
«Η βάση βέβαια είναι η Ευχή! Αν έχεις προθυμία στην Ευχή μην την κόβεις! Τα λέει όλα! Αν αδυνατίσει η Ευχή, τότε πες τους Χαιρετισμούς!
Ακόμη και το “Θεοτόκε Παρθένε” πολύ το αγαπά η Παναγία μας! Κάποτε, όταν το λες κάμποσες φορές, σου προσφέρει ένα γλύκισμα η Παναγία μας που δεν περιγράφεται!»
Η αγάπη δεν θέλει να θυμόμαστε το κακό.
Αν συλλάβουμε τον εαυτό μας να νοιώθει ικανοποίηση για το κακό που βρήκε αυτόν που μας έχει κάνει κακό, που μας αδίκησε κλπ να ξέρουμε ότι βρισκόμαστε πολύ χαμηλά, πολύ φτωχά σκεπτόμαστε. «Νίκα εν τω αγαθώ το κακό». Ο Θεός θέλει να ελεούμε, να συγχωρούμε.
Έχει μεγάλη αξία η προσευχή αυτή την ώρα ιδιαίτερα μαλακώνει την ψυχή.
Η ζήλια μειώνει την αγάπη, η φιλαυτία, τα δικαιώματα. Όταν τα βγάλουμε αυτά, γεμίζουμε απ΄ την αγάπη. Συνεχώς να πεθαίνει ο άνθρωπος χάριν της αγάπης. Ότι κάνουμε να είναι πολύ καθαρό. Να λιώνει κάνεις χάριν της αγάπης, δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα.
Αν δεν το κάνει, να ζητά συγχώρεση από τον Θεό. Τις λεπτομερές πρέπει να προσέχουμε τις γράφει ο Θεός.
Ό Θεός της αγάπης να μας φωτίζει να την βρίσκουμε όπως την θέλει Εκείνος και να την εξασκούμε εκεί που είμαστε. Να γίνουμε καλοί, να φύγει το παραμικρό που έχει δόση κακότητας να αυξήσουμε σε αρετή αγάπης και εξυπηρετικότατος.
Μην υπερτιμούμε τον εαυτόν μας. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί. Να λέμε:”Θεέ μου τίποτε δεν έκανα στη ζωή μου, ελέησε με εν ημέρα Κρίσεως. Το έλεος σου να το δείξεις τότε για τους γνωστούς και αγνώστους, για τους αγαπητούς και τους εχθρούς”.
Γερόντισσα Ακυλίνα της Σίψας