Related Posts

Να πούμε το ναι στον Θεό όπως η Παναγία
Οι ημέρες που διανύουμε είναι αφιερωμένες στην Παναγία, γι’ αυτό γίνονται και οι Παρακλήσεις. Με τη νηστεία και με τις ακολουθίες των Παρακλήσεων ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή της Παναγίας, αλλά συγχρόνως λέμε στην Παναγία όλα αυτά που έχουμαε να της πούμε. Και την τιμούμε και την υμνούμε και τη δοξάζουμε και την παρακαλούμε να μας βοηθήσει. Και τα μεν και τα δε. Όλα τα λέμε.
Θα ήθελα να πω ακόμη μια φορά ότι ο Θεός έκανε εμάς τους ανθρώπους όχι βέβαια για να ζούμε όπως ζούμε. Η ζωή έχει πάρει τώρα εντελώς άλλο δρόμαο, από εκείνον στον οποίο μας έβαλε ο Θεός. Γι’ αυτό οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταιριάξουν τη ζωή τους με αυτό που θέλει ο Θεός και γι’ αυτό είναι συνέχεια εκτεθειμένοι. Μόνο οι άγιοι μπαίνουν στον δρόμο που ο Θεός όλους μας έβαλε και συντονίζουν τη ζωή τους με το θέλημα του Θεού. Οι άλλοι είμαστε αφύσικοι, όσο κι αν μας φαίνεται ότι ζούμε φυσιολογικά· είμαστε εκτός αληθείας, είμαστε στην πλάνη, είμαστε εκτός πραγματικότητος.
Μας έπλασε ο Θεός για να ζούμε όπως θέλει εκείνος, όμως οι άνθρωποι αμάρτησαν και ξέκοψαν τον εαυτό τους από τον Θεό. Και γι’ αυτό γίνονται όσα γίνονται. Το μεγάλο μυστήριο είναι ότι ο Θεός θέλει να σώσει τον άνθρωπο, αλλά να τον σώσει τιμώντας τον άνθρωπο και όχι καταργώντας τον. Ίσως αυτό το θέμα δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει, δεν το έχουμε καταλάβει και τα μπερδεύουμε τα πράγματα. Αν ήταν απλώς να μας σώσει ο Θεός, μας σώζει και τέλειωσε. Δεν μπορεί ο Θεός να σώσει, δεν μπορεί ο Θεός να κάνει κάτι που θέλει; Γιατί τόσος παιδεμός; Θεός είναι· δεν μπορεί να μας σώσει; Να πούμε ότι δεν θέλει; Θέλει. Ο Θεός θέλει τη σωτηρία μας. «Θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι» (Α΄ Τιμ. 2:4), όμως δεν σώζεται ο άνθρωπος, εάν δεν δείξει στην πράξη ότι θέλει να σωθεί. Αλλιώς δεν σώζεται. Τελικά πάλι ο Θεός θα τον σώσει, αλλά πρέπει και ο άνθρωπος – αυτό είναι το μερτικό του ανθρώπου, αυτό είναι που πρέπει να κάνει – να δείξει στην πράξη ότι θέλει να σωθεί.
Ο Θεός θέλει πάρα πολύ τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ο Θεός δεν κάνει λάθη, δεν πέφτει έξω και δεν έπλασε τυχαία τους ανθρώπους. Ο Θεός είναι Θεός και ό,τι κάνει το κάνει τέλεια. Επομένως ο Θεός κάνοντας τους ανθρώπους και γνωρίζοντας τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, στους οποίους έδωσε ελευθερία, έχει και το σχέδιο της σωτηρίας. Είναι δυνατόν ποτέ ο Θεός να αφήσει να αποτύχει, ας πούμε, αυτό το οποίο θέλει, να αποτύχει το σχέδιό του; Ο Θεός δεν είναι δυνατόν ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι ή πέφτουν έξω ή δεν ενεργούν σωστά ή, ας πούμε, εκ των υστέρων βλέπουν ότι λάθος ξεκίνησαν, λάθος σκέφθηκαν, λάθος έκαναν τούτο ή εκείνο. Ο Θεός δεν κάνει λάθη.
Ο Θεός έπλασε τους ανθρώπους, για να είναι και οι άνθρωποι θεοί μαζί του, για να είναι ό,τι είναι και ο Θεός. Αυτό ο Θεός μπορεί να το κάνει, θέλει να το κάνει και είναι αυτό το οποίο ποθεί. Συγχρόνως όμως να εξακολουθήσει ο άνθρωπος να είναι άνθρωπος, δηλαδή ον το οποίο σκέπτεται, ον το οποίο έχει βούληση, ον το οποίο είναι ελεύθερο, ον το οποίο μπορεί να πει ναι, μπορεί να πει όχι. Μόνο έτσι ο άνθρωπος είναι λογικό ον, και μόνο έτσι μπορεί ο άνθρωπος να είναι θεός εν τω Θεώ, όταν δεν καταργείται η ελευθέρα βούλησή του.
Δημιουργεί ο Θεός τον άνθρωπο και θέλει να τον κάνει θεό. Από την πλευρά του Θεού έτσι είναι. Και όταν πέφτει ο άνθρωπος, ο Θεός πάλι θέλει να τον σώσει. Από την πλευρά του Θεού πάντοτε έτσι είναι. Δεν αλλάζει ο Θεός, όμως από την πλευρά του ανθρώπου χρειάζεται το ναι. Χωρίς το ναι το ανθρώπινο, δεν μπορεί να προχωρήσει ο Θεός. Με το ζόρι δεν μπορεί να σώσει ο Θεός, γιατί αυτό δεν είναι σωτηρία. Όχι ότι δεν μπορεί να το κάνει ο Θεός, όμως ο άνθρωπος δεν είναι άνθρωπος, αν δεν πει το ναι, αν τρόπον τινά οδηγείται στη σωτηρία με το ζόρι.
Έντιμα πράγματα. Όπως είμαστε σε άλλα πράγματα έντιμοι και ξέρουμε τι κάνουμε, πολύ περισσότερο να είμαστε έτσι στο θέμα της σωτηρίας. Ούτε δύσκολη είναι η σωτηρία ούτε ακατόρθωτη. Ούτε έχουν θέση όλα αυτά, ότι δεν γίνεται, δεν μπορούμε, είμαστε αδύνατοι, είμαστε μέσα στον κόσμο, και μας ξεγελάει ο κόσμος. Όλα αυτά είναι προφάσεις, όλα αυτά είναι καμώματα και δικαιολογίες. Αλλού είναι το κακό. Είναι στην πονηρά προαίρεση του ανθρώπου, είναι στο ότι δεν θέλει κανείς να απαρνηθεί τον εαυτό του, να προτιμήσει τον Θεό και να πει το ναι στον Θεό, όπως το είπε η Παναγία.
π. Συμεών Κραγιόπουλος
Από το βιβλίο: π. Συμεών Κραγιοπούλου, «Συνάξεις Δεκαπενταυγούστου», τόμος Α΄, Πανόραμα Θεσσαλονίκης 1998, σελ. 28.

Η προσευχή της μάνας μας ή κάποιου φίλου μας έχει πολλή δύναμη
Ὁ Γέροντας προέβλεπε ποιοί ἄνθρωποι θά ἔλθουν νά ζητήσουν τήν βοήθειά του.
Ἕνας ἄνθρωπος ἔγινε ἀλκοολικός. Ἔκλεβε πράγματα ἀπό τό σπίτι του καί τά πουλοῦσε γιά νά ἱκανοποιεῖ τό πάθος του. Τόν ἄφησε ἡ γυναίκα του ἐπειδή δέν μπόρεσε νά ζεῖ μαζί του, καί πῆρε καί τό παιδί. Ἕνας φίλος του ἔμαθε πώς στήν Βίριτσα ζεῖ μοναχός πού μπορεῖ νά θεραπεύσει αὐτό τό πάθος του καί ἄρχισε νά τόν παρακαλᾶ νά πᾶνε νά τόν δοῦν. Αὐτός στήν ἀρχή δέν τό δεχόταν ἀλλά μετά συμφώνησε.
Μιά μέρα, λοιπόν, πῆραν τό τρένο καί πῆγαν στό Λένιγκραντ. Ἔκεῖ ὅταν ὁ φίλος του πῆγε νά πάρει εἰσιτήρια γιά Βίριτσα αὐτός πῆγε στήν τουαλέτα καί ἐκεῖ γιά ἕνα ποτήρι βότκα πούλησε καί τό πουκάμισό του καί τό ἐσώρουχο καί ὁ ἴδιος ἔμεινε μέ τήν ζακέτα καί τό παντελόνι. Ὁ φίλος του, ὅταν τόν βρῆκε, δέν μπόρεσε νάκαταλάβει πῶς καί ποῦ βρῆκε βότκα. Πῆραν λοιπόν τό τρένο καί πῆγαν στήν Βίριτσα.
Ὅταν ἔφτασαν στό σπίτι τοῦ Γέροντα καί μπῆκαν μέσα, ὁ πατήρ Σεραφείμ ἐξηγοῦσε τήν παραβολή τοῦ Κυρίου γιά τό χαμένο πρόβατο. Ὁ ἀλκοολικός ὅταν τό ἄκουσε εἶπε στόν φίλο του:
- Ποῦ μέ ἔφερες, ἐδῶ δέν ὑπάρχουν ἄνθρωποι, μόνο πρόβατα. Καί δέν ἤθελε νά μπεῖ μέσα ἀλλά προσπάθησε νά φύγει.
- Δέν ἔχω τί νά κάνω ἐδῶ, θέλω νά φύγω.
Ξαφνικά ἄκουσε τόν Γέροντα νά τόν φωνάζει:
- Σέργιε, ἔλα ἐδῶ.
Ἐκεῖνος τά ἔχασε. Ἀμέσως ξεμέθυσε καί ρώτησε τόν φίλο του.
- Ἀπό πού μέ ξέρει;
Ὁ Γέροντας πάλι φώναξε δυνατά:
- Σέργιε, πού ἦλθες μαζί μέ τόν φίλο σου, ἔλα μπές μέσα.
Ὅταν ὁ Σέργιος μπῆκε μέσα στό κελί εἶδε ἐκεῖ πολύ κόσμο. Τότε ὁ Γέροντας εἶπε:
- Βλέπετε, ἀδελφοί μου, αὐτόν τόν ἄνθρωπο; Τόν ἔδιωξε ἡ μητέρα του καί τόν ἄφησε ἡ γυναίκα του. Εἶναι σέ μία ἐλεεινή κατάσταση. Μόλις τώρα στό σιδηροδρομικό σταθμό πούλησε γιά ἕνα ποτήρι βότκα τό ἐσώρουχο καί τό πουκάμισό του καί ἦλθε ἐδῶ σέ μᾶς μόνο μέ τήν ζακέτα. Τόν ἐγκατέλειψαν οἱ ἄνθρωποι, ἀλλά δέν τόν ἐγκατέλειψε ὁ Θεός, τοῦ ἔστειλε ἕναν φίλο πού τόν ἔφερε ἐδῶ μέ τήν ἐλπίδα ὅτι θά τόν βοηθήσουμε. Ὁ Κύριος τόν βοήθησε διότι ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού προσεύχονται γι᾿ αὐτόν. Τώρα μέσα του γίνεται μάχη, σφοδρή μάχη. Τό πονηρό πνεῦμα πού τόν ἔχει κυριέψει τόν παρακινεῖ νά μέ χτυπήσει, νά χτυπήσει τόν φίλο του καί νά φύγει ἀπό δῶ. Καί εἶναι πολύ δύσκολο νά τόν συγκρατήσουμε. Τό πονηρό πνεῦμα μισεῖ αὐτό τό μέρος γιατί ἐδῶ προσεύχονται, ἐδῶ ὑπάρχουν εἰκόνες. Λοιπόν, ἀγαπητοί μου, ἀπό μᾶς ἐξαρτᾶται τώρα πού θά πάει αὐτός ὁ δυστυχισμένος ἄνθρωπος καί τί θά γίνει μ᾿ αὐτόν. Ἐλᾶτε ὅλοι νά προσευχηθοῦμε γι᾿ αὐτόν στόν Κύριο καί τήν Παναγία γιά νά τόν βοηθήσουν.
Ὅλοι πού ἦταν τότε μέσα στό κελί γονάτισαν μαζί μέ τόν Γέροντα καί ἄρχισαν νά προσεύχονται, μερικοί μέ δάκρυα. Ξαφνικά ὁ ἀλκοολικός ἔπεσε κάτω καί ξέσπασε σέ λυγμούς χτυπώντας τό κεφάλι του στό πάτωμα. Καί ἔτσι πολλή ὥρα ἔκλαιε ξαπλωμένος κάτω στό πάτωμα καί ὁ λαός γύρω του προσευχόταν.
Μετά ὁ Γέροντας εἶπε:
- Ἀπό δῶ καί στό ἑξῆς ὁ Σέργιος δέν θά πίνει.
Ὑπῆρχαν στιγμές στή ζωή του πού ἤθελε νά αὐτοκτονήσει ἀλλά δέν τό ἔκανε, γιατί οἱ ἄλλοι προσεύχονταν γι᾿ αὐτόν.
Ἡ προσευχή μᾶς προφυλάσσει ἀπό τίς ὑποβολές τῶν σκοτεινῶν δυνάμεων.
Καί ἡ πιό δυνατή προσευχή εἶναι ἡ προσευχή τῶν συγγενῶν καί τῶν φίλων μας. Ἡ προσευχή τῆς μάνας μας ἤ κάποιου φίλου μας ἔχει πολλή δύναμη.
Ὁ Σέργιος σταμάτησε νά πίνει καί δέν ἔπινε μέχρι τό τέλος τῆς ζωῆς του. Ἔγινε πιστός χριστιανός καί πνευματικό παιδί τοῦ Γέροντα…
Ἅγιος Σεραφείμ τῆς Βίριτσα
Ἀπό τό βιβλίο: “Ὁ νεοφανής Ἅγιος τῆς Ρωσικῆς ἐκκλησίας” – Σεραφείμ τῆς Βίριτσα “Βίος – Θαύματα – Προφητεῖες, Τῶν ἐκδόσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»